Numărul operațiilor pentru AVC în Moldova s-a majorat esențial, CNAM

Numărul intervențiilor chirurgicale pentru accidentul vascular cerebral în Moldova s-a majorat esențial în nouă luni ale acestui an, iar peste 200 de pacienți au avut acces la operații minim-invazive, realizate cu tehnologie de ultimă generație în cadrul programului „Tratamentul intervențional în AVC ischemic acut”. Compania Națională de Asigurări în Medicină menționează că pentru aceste intervenții a alocat aproape 25 de milioane de lei, majoritatea pentru consumabilele necesare. Anul acesta, suma totală planificată pentru aceste proceduri este de 30,7 milioane de lei, transmite IPN.

De asemenea, din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală este acoperit și tratamentul medicamentos al trombolizei, pentru care este utilizat un medicament costisitor – alteplasum, achitat suplimentar costului cazului tratat. În 2024, pentru acest medicament au fost planificate circa patru milioane de lei, sumă dublă față de anul trecut. În primele nouă luni ale acestui an, mai mult de 360 de pacienți au primit tratament trombolitic, cu o valoare de peste 4 milioane de lei, a precizat CNAM.

Unul dintre cele mai eficiente moduri de a reduce riscul de AVC este menținerea unui stil de viață activ. Compania Națională de Asigurări în Medicină încurajează populația să-și verifice regulat tensiunea arterială, să renunțe la fumat și la consumul de alcool în exces, să facă exerciții fizice regulat și să adopte o alimentație sănătoasă.

În fiecare an, pe 29 octombrie, este marcată Ziua mondială a accidentului vascular cerebral, un prilej de a conștientiza riscurile acestei afecțiuni și de a încuraja adoptarea de măsuri preventive. Accidentul vascular cerebral (AVC) poate afecta pe oricine, indiferent de vârstă.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.