Numărul de atacuri cibernetice creşte în fiecare an

Numărul de atacuri cibernetice creşte în fiecare an şi, conform ultimelor statistici, în topul instituţiilor ţintă se află sectorul public, care a surclasat instituţiile financiar bancare. Subiectul a fost abordat în cadrul unei conferinţe  din seria evenimentelor încadrate în luna siguranţei cibernetice.

Într-un comunicat de presă al Centrului de Guvernare Electronică, organizatorii conferinţei, se precizează că indiferent de serviciul sau domeniul vizat de atacatori, scopul final este sustragerea informaţiilor din bazele de date. În această situaţie devine imperativă, pe de o parte, respectarea tuturor cerinţelor de securitate cibernetică şi pe de altă parte testarea continuă şi analiza potenţialelor scenarii de atacuri ciberentice.

O altă constatare este că aspectele tehnice reflectă doar 30% din componentele care definesc securitatea cibernetică. În acest moment, una dintre problemele cheie, cu care se confruntă majoritatea organizaţiilor, este lipsa de competenţă internă – persoane calificate, capabile să facă testări de securitate cibernetice şi să gândească asemeni unui „hacker”. În acelaşi timp, mai persistă percepţia eronată că securitatea informaţională se referă strict la aspecte tehnice. În realitate securitatea include un set de măsuri complexe de ordin juridic, organizaţional şi tehnic şi trebuie tratată ca atare.

La eveniment au participat reprezentanţi de la Banca Naţională a Moldovei, Ministerul Afacerilor Interne dar şi invitaţi speciali precum Zhan Jovanovski (Visa CEMEA) şi Eugen Balezin de la MasterCArd WorldWide.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.