Nu-mi pot imagina cum foştii colegi din AIE se pot aşeza la o masă, declaraţie

Deputatul comunist, Artur Reşetnicov, susţine că nu-şi poate imagina cum foştii colegi din Alianţa pentru Integrare Europeană ar putea să se aşeze la masa de negocieri după toate acuzaţiile aduse unul în direcţia altuia. Declaraţia a fost făcută în cadrul dezbaterii publice „Cultura crizei politice: realităţi, necesităţi şi norme”, organizate de agenţia de presă IPN, marţi, 19 martie.

„Partidul Comuniştilor, din fericire, nu a fost partener cu partidele din alianţă, nu a participat la negocieri. Dar noi am văzut ce au discutat în 2009, în 2010 şi presupunem că ei discută şi acum „principii şi valori”. Dar deja nu-mi imaginez, cetăţenii nu-şi imaginează, cum o parte care îi numea pe colegi mafioţi, alta că e coruptă, a treia parte îi sperie pe toţi cu venirea Moscovei, să se aşeze la o masă şi să discute”, a subliniat Artur Reşetnicov.

Deputatul susţine că datorită crizei politice societatea a văzut felul în care Partidul Liberal Democrat, Partidul Democrat şi Partidul Liberal au guvernat. „Au furat, au comis crime, le-au ascuns. Dacă acum se vor ierta între ei, după toate acestea, ce vor face timp de un an? Vor guverna la fel, sau şi mai rău! E alogic să te aşezi la masă cu cei pe care i-ai învinuit de crime grave. Negocierile nu sunt instrumente valabile şi credibile, unicul instrument este de a oferi cetăţenilor prin alegeri să decidă”, a remarcat parlamentarul.

Artur Reşetnicov spune că în 20 de ani au avut loc câteva crize politice, unele au fost depăşite, altele nu. „Există exemple de rezolvare pozitivă a crizei politice, de exemplu în 2005 putea să apară o criză gravă, PCRM a câştigat majoritatea, dar nu putea alege şeful statului. Atunci s-a găsit un compromis, s-au oferit opoziţiei pârghii de control a unor instituţii. Un instrument democratic de rezolvare a crizei politice este oferirea oamenilor dreptul de a alege. Pentru noi este straniu de ce celor de la guvernare le este frică să ofere oamenilor posibilitatea să-şi aleagă viitorul. Actualul Parlament şi-a pierdut mandatul oferit de popor”, a mai spus deputatul PCRM.

Parlamentarul a mai adăugat că toţi politicienii care se consideră democraţi apelează la popor, la alegeri, iar guvernarea trebuie să fie pentru oameni şi nu pentru interese politice.

„Cultura crizei politice: realităţi, necesităţi şi norme” este a 13-a acţiune din ciclul de dezbateri publice desfăşurate de Agenţia de presă IPN în cadrul proiectului „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”. Proiectul este susţinut de către Fundaţia germană „Hanns Seidel”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.