Prin stimularea industriilor de producție net-zero, Moldova poate să se poziționeze ca un hub competitiv pentru industria sustenabilă, prioritizând investiții interne și externe în tehnologii de energie regenerabilă, lanțuri de aprovizionare verzi și soluții inovative pentru climă. Declarații în acest sens au fost făcute de secretara de stat a Ministerului Energiei, Carolina Novac, la sesiunea de screening bilateral, pe subiectul „Libera circulație a bunurilor”, desfășurată la Bruxelles, transmite IPN.
Republica Moldova își propune ca până în 2030 să introducă un cadru legal specific pentru transpunerea Regulamentului Parlamentului European și al Consiliului UE, care stabilește un cadru de măsuri concrete pentru consolidarea tehnologiilor de fabricare a produselor cu emisii nete zero în spațiul UE.
În plus, până în 2030, Moldova vizează creșterea utilizării soluțiilor de energie regenerabilă și de stocare a energiei în baterii, implementarea unor scheme de ajutor de stat pentru investiții în sectorul industrial cu un accent pe tehnologiile net-zero, precum și dezvoltarea capacităților în cercetare-dezvoltare.
În cadrul sesiunii de screening, secretara de stat a accentuat că Centrul Național pentru Energie Durabilă lucrează continuu pentru a spori conștientizarea, astfel încât consumatorii să știe cum să citească și să identifice specificațiile de eco-design ale unui produs și să știe cum să aleagă corect produsele eficiente din punct de vedere energetic.
Potrivit Carolinei Novac, există un efort continuu în domeniul eco-designului pentru a asigura că toate cerințele Directivei UE privind proiectarea ecologică pentru produsele legate de energie sunt îndeplinite, iar Republica Moldova este pe deplin aliniată să depună efortul necesar pentru implementarea recomandărilor UE și sporirea gradului de conștientizare printre cetățeni privind produsele cu un grad de eficiență energetică ridicat.
Directiva UE privind proiectarea ecologică vine să stimuleze piața prin interzicerea produselor celor mai puțin eficiente, iar directiva privind etichetarea energetică încurajează consumatorii să achiziționeze produse mai eficiente din punct de vedere energetic, informându-i cu privire la consumul de energie al acestora prin intermediul unei etichete.