Defalcările de la impozitul pe venitul persoanelor fizice pentru anul 2025 se prognozează în sumă de 3 393,6 milioane de lei, cu 381,6 milioane de lei mai mult față de volumul planificat pentru anul 2024, din contul majorării volumului fondului de remunerare a muncii cu 12,7%. Estimările se conțin în proiectul politicii bugetar-fiscale pentru anul viitor, în care se mai indică o creștere de 10% a scutirilor personale și a scutirilor pentru persoanele întreținute, transmite IPN.
„La prognozarea impozitului pe venitul persoanelor fizice au fost incluse măsurile de politică fiscală de majorare a scutirilor personale și a scutirilor pentru persoanele întreținute cu 10% (impact -183 de milioane de lei) și impactul eliminării scutirilor la veniturile obținute de persoanele fizice din vânzarea deșeurilor de metale feroase (+ 105,0 milioane de lei)”, se menționează în proiect.
Ministerul Finanțelor estimează că încasările de la impozitul pe venitul persoanelor juridice va fi în sumă de 9 506,0 milioane de lei, cu o majorare în comparație cu 2024 de 8,7% sau 761,0 milioane de lei.
Începând cu 1 ianuarie 2025 va fi implementat regimul fiscal general pentru companiile din sectorul comerțului cu metale feroase.
Printre măsurile de politică fiscală și vamală pentru anul 2025 se mai numără neimpozitarea veniturilor persoanelor fizice rezidente sub formă de dobânzi de la valorile mobiliare de stat și a obligațiunilor emise de autoritățile administrației publice locale (impact - 7 milioane de lei). De asemenea, se prevede scutirea de impozit pe veniturile persoanelor fizice din vânzarea energiei regenerabile (impact - 1 milion de lei);
Proiectul prevede și acordarea dreptului de deducere a cheltuielilor efectuate în beneficiul studenților stagiari sau studenților pe baza rapoartelor reglementate de Codul Educației sau Legea privind învățământul dual.