Noul Cod al vizelor aduce beneficii tuturor solicitanţilor de vize în UE, dar în special ţărilor vecine precum Moldova. Interviu Info-Prim Neo cu Dirk Lorenz, Ofiţer politic al Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova

- Cum îi afectează pe moldoveni Codul Vizelor al Uniunii Europene, intrat în vigoare la 5 aprilie?

- Codul vizelor este aplicabil la nivel mondial. În paralel, continuă să funcţioneze acordul Moldova-CE privind facilitarea eliberării vizelor. Acest acord derogă de la unele norme ale Codului vizelor prin oferirea unor condiţii mai favorabile ceteţănilor moldoveni (de exemplu, o taxă de eliberare a vizei de 35 de euro, faţă de 60 de euro, scutirea de vize pentru mai multe categorii, simplificarea cerinţelor faţă de documente, timp de procesare de 10 zile, faţă de 15). De fapt, Codul vizelor abordează un şir de chestiuni şi probleme care au rămas înafara sferei de aplicare a acordului de facilitare: mai multă informare, motivarea refuzurilor şi procedura de contestare (ultimele două vor exista doar începând cu 5 aprilie 2011).

Această modernizare pe orizontală a politicii de vize a UE va aduce beneficii tuturor solicitanţilor de vize, de toate naţionalităţile, dar în special celor din ţările vecine precum Moldova şi care doresc să călătorească frecvent în UE. Codul vizelor vine cu un nou formular de solicitare a vizelor, care va fi folosit în toate ţările lumii de la 5 aprilie. În acelaşi timp, noul formular are de fapt mai puţine câmpuri de completat decât precedentul.

- Noul Cod acceptă şi paşapoarte obişnuite sau doar paşapoarte biometrice pentru călătoria în spaţiul Shengen?

- Codul vizelor nu schimbă regulile care au existat înaintea intrării lui în vigoare, la 5 aprilie: solicitanţii de vize trebuie să prezinte un document de călătorie valabil, iar paşapoartele biometrice nu sunt obligatorii. Totodată, Codul precizează că paşaportul prezentat trebuie să fie valabil cel puţin 3 luni după data la care se presupune că va fi părăsită zona Schengen şi trebuie să aibă cel două pagini necompletate.

- Mulţi moldoveni deţin mai multe cetăţenii şi mai multe paşapoarte. De acum înainte ei pot călători în Europa în baza tuturor paşapoartelor pe care le deţin sau sunt stabilite anumite restricţii în acest sens?

- Moldovenii sunt liberi să aleagă paşaportul cu care vor să solicite viza. Însă un singur paşaport poate fi folosit pentru una şi aceeaşi procedură de aplicare.

- Codul îi poate ajuta pe moldoveni să scape de garanţia de 500 de euro pentru viza de intrare în România în calitate de ţară-membră a UE? Până la urmă, aceste 500 de euro sunt o cerinţă a României sau a UE?

- În conformitate cu regulile UE, solicitanţii de vize trebuie să demonstreze că posedă mijloace minime pentru a acoperi costurile presupusei şederi în UE (şi întoarcerea lor ulterioară în Moldova). Pentru a estima cuantumul mijloacelor minime de existenţă, fiecare Stat Membru indică o sumă zilnică de referinţă care ar trebui să reflecte costurile de trai în respectivul Stat Membru. Aceste sume NU sunt fixate de către UE. Mijloacele minime de existenţă necesare ar trebui, mai mult decât atât, să fie evaluate individual (adică luând în calcul durata, destinaţia şi scopul călătoriei).

Obligarea tuturor solicitanţilor de a poseda suma fixă de 500 de euro nu este o politică a Uniunii Europene. Va rog să aveţi în vedere că la moment România nu eliberează vize Schengen, ci doar vize care permit titularului să călătorească exclusiv în România.

Valeriu Vasilică, Info-Prim Neo

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.