Noul an școlar în Chișinău: cum s-au pregătit autoritățile, dezbatere IPN

Două săptămâni au mai rămas până la Primul Sunet, iar sistemul de învățământ este practic gata să îi primească pe copii în clase și în grupele de grădiniță. În acesta an, s-au făcut investiții mai mari în infrastructură – clădiri, săli de clase, sisteme de încălzire, mobilier, sisteme de ventilație, blocuri alimentare. Cum s-a pregătit municipalitatea pentru sezonul rece, ce planuri are pentru un eventual scenariu de forță majoră de suspendare a furnizării de gaze naturale de către Rusia, au discutat invitații dezbaterii publice „Noul an școlar în Chișinău – cum s-au pregătit autoritățile locale pentru începerea cursurilor, ce s-a făcut și ce mai e de făcut în școlile și grădinițele din municipiu”, organizate de Agenția de presă IPN.

Andrei Pavaloi, șef-adjunct al Direcției generale educație, tineret și sport a Consiliului municipal Chișinău, a relatat că în acest an instituțiile educaționale din municipiul Chișinău s-au bucurat de o atenție sporită din partea Primăriei, ținând cont de faptul că anterior suma alocată pentru reparațiile curente și capitale în instituțiile educaționale a fost de 50 de milioane de lei anual, pe când în acest an sunt alocați 169,4 milioane de lei. Suma este  pentru 195 de instituții din cele peste 300 care sunt în subordinea municipalității. Din această sumă, 30,4 milioane au fost alocați  pentru reparația a 92 de instituții de educație timpurie. În 57 din acestea lucrările au fost finalizate. Pe parcursul lunii august în instituțiile de educație timpurie au loc lucrări de reparație, deratizare, dezinsecții, pregătirea instituțiilor pentru 1 septembrie. Pe perioada verii frecvența acestor instituții este sub 40%. Pentru gimnazii s-au alocat 5,6 milioane de lei, iar pentru licee – 37,8 milioane de lei, pentru 51 de instituții.

Zinaida Popa, consilier municipal din partea PAS, susține că pentru fracțiunea pe care o reprezintă învățământul este o prioritate. PAS a optat pentru cartografierea fiecărei instituții pentru a vedea unde sunt lipsurile, care sunt problemele. Ceea ce-și dorește PAS este să fie echitabil repartizați banii în instituțiile de învățământ și să existe un plan strategic pe termen lung. Să fie scos factorul politic de finanțare a instituțiilor educaționale.

Angela Cutasevici, viceprimar, s-a referit la aspecte de școlarizare. Dacă în 2017-2018 au fost 85,2 mii de elevi în școli, în 2020-2021 au fost 93,4 mii, iar 2021-2022 – 96,5 mii de elevi. Se atestă o creștere de circa 3000 de copii anual. Au fost evaluate posibilitățile de extindere a spațiilor școlare. La fel și în grădinițe, prin deschiderea grupelor acolo unde este posibil.  

Nevoile sistemului educațional sunt mult mai mari decât investițiile, care au crescut în ultimii ani de trei ori, menționează Angela Cutasevici. Investițiile sunt în primul rând pentru asigurarea condițiilor minime: să fie cald, să nu bată vântul prin sală, blocurile sanitare și cele alimentare să fie funcâionale. De asemenea, se investește în dotarea instituțiilor cu materiale didactice. O prioritate este dezvoltarea copilului,. Efortul financiar al municipalității este foarte mare și în serviciile conexe, cum ar fi clasele de profil, cheltuielile fiind acoperite integral din bani municipali.

Natalia Alexei, directoarea Grădiniței nr. 158, a spus că pentru anul 2022, grădinița a solicitat repararea a două blocuri sanitare, pentru care au primit 400 de mii de lei. Lucrările sunt deja finalizate. Au fost utilizate și economiile pe care le avea instituția. Acum pe teritoriul grădiniței are loc defrișarea și curățarea copacilor uscați. Începând cu 24 august, până pe 30 august, grădinița va fi închisă pentru a realiza lucrările de deratizare și dezinsecție și igienizarea spațiilor.

 

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.