Nouă persoane din capitală au fost internate miercuri cu intoxicaţii acute cu ciuperci
Nouă persoane din capitală, inclusiv doi minori, au fost internate, miercuri, 20 septembrie, cu intoxicaţii acute cu ciuperci.
Potrivit Silviei Babără, medic-coordonator al Serviciului de Urgenţă, primul apel a venit de la părinţii unei fetiţe, de 7 ani, din com. Băcioi, care a mâncat ciuperci procurate la magazin. După aceasta, spune sursa citată, apelurile s-au ţinut lanţ, fiind internate o femeie, de 38 de ani, din com. Coloniţa, trei tinere, de 22 şi 27 de ani, din Chişinău, o minoră, de 13 ani, precum şi o întreagă familie din 3 persoane. Aceştia fie au cules de sinestătător ciupercile, fie le-au procurat, inclusiv pe marginea traseului, şi le-au preparat acasă.
Solicitată de Info-Prim Neo, medicul de familie Olga Severin a declarat că şi ciupercile comestibile pot provoca grave intoxicaţii unor persoane sensibile la anumite substanţe. Ciupercile toxice pot provoca tulburări digestive, în unele cazuri foarte grave. Debutul este precoce, de la 30 de minute la câteva ore, iar intoxicaţia se manifestă prin greaţă, stări de vomă, salivaţie abundentă, dureri abdominale violente, diaree, modificarea ritmului cardiac şi a tensiunii arteriale, transpiraţie, uscarea mucoaselor, tulburări ale sistemului nervos.
Specialiştii avertizează că mediul de creştere a ciupercilor influenţează compoziţia lor chimică, colectând din natură substanţe nocive, cum sunt metalele grele şi izotopii unor elemente radioactive. Totodată, poluarea chimică şi radioactivă determină, la unele specii, proprietăţi cancerigene.
În cazul ciupercilor toxice, primele simptome apar după mai multe ore, de la 6-12 până la 24-48 de ore, uneori chiar după câteva zile, şi prezintă manifestări hepatice sau renale care sunt fatale. Finalul tragic se datorează anume faptului că aceste simptome sunt semnalate târziu.