Noi restanţe în implementarea strategiei de reformare a sectorului justiţiei

Experţii Asociaţiei Promo-LEX şi cei ai Agenţiei pentru Guvernare Eficientă şi Responsabilă (AGER) constată că progresul de implementare a planului de acţiuni a Strategiei de reformare a sectorului justiţiei este în continuare destul de lent. Astfel, din cele 288 de acţiuni planificate pentru a fi realizate până la 30 iunie anul curent, doar 174 au fost realizate, iar 115 rămân restante. Ceea ce constituie un raport procentual de 60% faţă de 40%. Rezultatele sunt prezentate în Raportul trimestrial nr. 6 de monitorizare a implementării Strategiei de reformare a sectorului justiţiei, realizat de experţii Asociaţiei Promo-LEX şi cei ai Agenţiei pentru Guvernare Eficientă şi Responsabilă (AGER).

Preşedintele AGER, Olesea Stamate, a declarat într-o conferinţă de presă la IPN, că în pofida faptului că rata de implementare a acţiunilor denotă o creştere pozitivă, comparativ cu raportul precedent, continuă să îngrijoreze dinamica realizării acţiunilor curente şi a realizării acţiunilor restante. Astfel, din cele 23 de acţiuni care urmau să fie finalizate în perioada de referinţă, 1 aprilie-30 iunie 2014, doar 7 au fost realizate, altele 16 rămân nerealizate. În acest sens, experţii constată că doar 31% din acţiunile stabilite au fost finalizate, iar 69% rămân nerealizate.

Olesea Stamate a precizat că în ceea ce priveşte capacitatea instituţională, cu mici excepţii, se constată o activitate bună a secretariatului grupurilor de lucru, care asigură buna desfăşurare a şedinţelor, precum şi accesibilitatea materialelor acestora pe pagina web dedicată reformei. Totuşi, continuă practica vicioasă de a secretiza şi de a ascunde de opinia publică indicatorii de rezultat de implementare a reformei.

Acesta a spus că, din păcate, ajustarea personalului şi structurii instituţiilor vizate de strategia de reformare a justiţiei este încă o restanţă. „Suntem la mai puţin de jumătate din termenul de implementare a strategiei şi încă nu au fost ajustate structurile instituţiilor vizate de reformare în aşa fel ca acestea să fie capabile să implementeze cu succes strategia. Printre restanţe rămâne în continuare fortificarea mecanismelor interne anticorupţie în cadrul instituţiilor responsabile şi, totodată, implementarea efectivă a măsurilor anticorupţie deja adoptate”, a spus Olesea Stamate.

În acelaşi context, reprezentantul Asociaţiei Promo-LEX, Pavel Postică, a subliniat că cele mai mari restanţe ţin încă de pachetul de reformare a Procuraturii Generale. „Există un pachet complex de acţiuni care urmau să fie realizate deja, este vorba de circa 10 acţiuni, care sunt foarte importante şi care sunt restante, inclusiv din anul 2012. Şi anume pachetul de legi de modificare a Constituţiei privind modalitatea de numire în funcţie a procurorului general, aprobarea unei legi noi cu privire la Procuratura Generală etc.”, a spus Postică.

Totodată, Pavel Postică a precizat că urmează să fie depuse eforturi pentru realizarea acţiunilor de elaborare a unor studii care să descrie situaţia reală şi necesităţile instituţiilor penitenciare din Republica Moldova ca acestea să corespundă standardelor internaţionale.

Monitorizarea se axează pe observarea a 2 componente de bază: evaluarea realizării activităţilor cuprinse în planul de acţiuni pentru implementarea Strategiei de reformare a sectorului justiţiei şi monitorizarea şedinţelor de judecată. În cadrul Raportului trimestrial nr.6 au fost analizate 2 categorii de acţiuni, după cum urmează: acţiuni scadente cu termen de realizare în trimestrul II al anului curent şi acţiuni restante până la 31 martie 2014.

  • olesea stamate despre restante.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.