Noi fonduri germane şi româneşti pentru laboratorul fitosanitar din Moldova

Miniştrii agriculturii din Germania, România şi Republica Moldova au semnat la Chişinău un amendament pentru extinderea Memorandumului privind implementarea Proiectului de creare şi funcţionare a Laboratorului pentru determinarea reziduurilor de pesticide în plante, sol şi producţia de origine non-animală. Modernizarea acestui laborator va permite verificarea şi certificarea calităţii produselor agricole moldoveneşti pentru a putea fi exportate în UE, transmite IPN.

Acordul iniţial prevedea o finanţare de 600 de mii de dolari. Conform amendamentului semnat astăzi, 3 octombrie 2014, România va mai oferi 200 de mii de dolari, iar guvernul de la Berlin va examina posibilitatea unei finanţări de un milion de euro prin intermediul Agenţiei pentru Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ). Totodată, ministrul moldovean al agriculturii şi industriei alimentare, Vasile Bumacov, a anunţat un nou partener - Regatul Norvegiei, care va oferi 150 de mii de euro.

„Cooperarea trilaterală cu Republica Moldova a României, Germaniei şi Israelului ne-a permis să avem unul din cele mai moderne laboratoare pentru testarea produselor de origine non-animală, iar după semnarea extinderii acestui acord vom mai face încă un pas către modernizarea acestui laborator. Noi vrem să asigurăm consumatorii din Uniunea Europeană că produsele din Republica Moldova nu sunt numai gustoase, dar şi inofensive”, a declarat Vasile Bumacov.

Ministrul german al agriculturii, Christian Schmidt, a menţionat că Moldova a ajuns la un nou nivel al cooperării cu UE. „A fost semnat Acordul de Asociere între UE şi Republica Moldova, a început procesul de ratificare a acordului şi am ajuns la o nouă fază a acestei cooperări. În această nouă fază vom discuta despre paşii ce urmează a fi întreprinşi în vederea ajustării normelor de aici la reglementările şi regulile existente pe piaţa europeană, vom discuta despre aspecte ce ţin de domeniul fitosanitar şi veterinar pentru a ajunge la o ajustare a reglementărilor existe în Moldova, pentru că aceste lucruri sunt importante pentru încrederea consumatorilor de pe piaţa comunitară”, a declarat oficialul german.

Memorandumul de înţelegere privind implementarea Proiectului de creare şi funcţionare a Laboratorului pentru determinarea reziduurilor de pesticide în plante, sol şi producţia de origine non-animală a fost semnat iniţial la 28 noiembrie 2012.

  • vasile bumacov despre importanta acordului.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE