Nivelul sărăciei în R. Moldova este comparabil cu cel din Africa
Aproape jumătate din populaţia R. Moldova şi Georgiei trăieşte sub nivelul sărăciei. Mai bine de 60 milioane de oameni din regiune au un minimum de existenţă zilnic mai mic de 2 dolari, iar pentru un sfert de populaţie din regiune speranţa de viaţă este mai redusă de 60 de ani. Aceste date se conţin în noul Raport al Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), făcut public în cadrul Forului privind responsabilitatea social-corporativă şi crearea parteneriatelor multilaterale în ţările Europei Centrale şi de Est şi CSI, care s-a desfăşurat, la 19 şi 20 iunie, la Viena, Austria.
Potrivit raportului, statele CSI se ciocnesc cu probleme şi sarcini mult mai complexe decât celelalte ţări din regiune. Produsul Intern Brut în Tadjikistan este mai mic decât în unele ţări africane – Ruanda, Uganda, Cote d’Ivoire, iar în Albania, Armenia, Rusia şi Turcia moare fiecare a 2000-a lăuză. Doar Cehia şi Slovenia au reuşit să eradice sărăcia. Potrivit concluziilor Raportului, nivelul sărăciei în unele state CSI este comparabil cu cel înregistrat în cele mai subdezvoltate ţări africane.
În context, cei peste 200 de participanţi ai Forului vienez, reprezentanţi ai sectorului privat şi ai comunităţii internaţionale preocupate de probleme de dezvoltare, dezbat căile de sporire a rolului businessului în sprijinul acordat statelor în procesul de eradicare a sărăciei şi foametei, fortificare sănătăţii, protecţie a mediului, asigurare a accesului la apa potabilă şi serviciile sanitare.
Forul privind responsabilitatea social-corporativă şi crearea parteneriatelor multilaterale în ţările Europei Centrale şi de Est şi CSI a fost organizat de Guvernul Austriei, PNUD, Organizaţia Dezvoltării Industriale a OON, în comun cu Oficiul Acordului Global al Naţiunilor Unite, Guvernul Belgiei şi alte structuri statale şi economice europene.