Coordonatorul Grupului național de comunicare privind vaccinarea, profesorul universitar Ninel Revenco, susține că toate vaccinurile care sunt precalificate de Organizația Mondială a Sănătății, Agenția Europeană a Medicamentului sunt eficiente, sunt sigure, și vor fi aprobate și în Republica Moldova. Totodată, a fost extins procentul acoperirii cu vaccin în mod gratuit, de la 30% până 50% din populație. Declarațiile au fost făcute la dezbaterea publică: „Pandemia COVID-19 la răscruce de situații: Lecții învățate și lecții de învățat înainte de perioada de vaccinare”, organizate de Agenția de presă IPN.
„Dacă inițial erau până la 30%, am zis ca măcar 50% din populație să profite de acest vaccin benevol și gratuit. Iar în așa mod să stopăm răspândirea acestui virus în comunitate”, a menționat președinta Comitetului național consultativ de experți în domeniul imunizărilor.
Ninel Revenco, care este și șefa Departamentului pediatrie a USMF ,,Nicolae Testemiţanu”, a menționat că pe platforma COVAX, 87 de state au depus cereri pentru aprovizionarea cu vaccin împotriva COVID-19. Însă, la prima etapă, doar 18 țări au fost selectate, inclusiv Republica Moldova. În opinia sa, aceasta a reușit, pentru că au fost respectate toate condițiile, au fost depuse toate documentele în termenele stabilite. În plus, s-a ținut cont de rata morbidității în rândul populației, a cazurilor grave și letalității. Un alt indicator, în opinia sa, a fost mărimea procentului de infectări cu COVID-19 în rândul lucrătorilor medicali.
Profesorul universitar a declarat că Republica Moldova va primi două loturi de vaccin – Pfizer și Astra Zeneca. Potrivit ei, toate informațiile despre eficiența vaccinurilor și grupurile țintă sunt discutate, inclusiv în cadrul ședințelor internaționale. În primă etapă, va fi vaccinat personalul medical și asistenții sociali. În etapa a doua vor fi vaccinate contra noului coronavirus persoanele cu vârsta de peste 60 de ani, persoane cu comorbidități.
Ninel Revenco consideră că, pe lângă aplicarea măsurilor punitive în cazul nerespectării restricțiilor impuse în contextul pandemiei, inclusiv aplicarea amenzilor, ar fi cazul să fie implementate și acțiuni de sprijin pentru populația Moldovei, care nu este cea mai bogată. De exemplu, administrația publică locală ar putea să caute soluții pentru oferirea măștilor, dezinfectanților. „Or, oamenii ajung să poarte o mască o săptămână întreagă. Și aici, poate fi preluată practica altor state, în care cetățeanul primește în poștă săptămânal o mască din partea administrației publice locale”, a spus ea.
Coordonatorul Grupului național de comunicare privind vaccinarea a mai spus că, deși încă din luna martie 2020, au fost organizate numeroase ședințe online, au existat informații actualizate zilnic, spoturi ce descriau măsurile de protecție, spre regret, acestea nu sunt respectate peste tot. „De exemplu, transportul public este arhiplin. Unii călători nu poartă mască, ne mai vorbind despre dezinfectarea mâinilor. Este o situație care trezește întrebarea – de ce noi ca societate nu putem să ne unim și să respectăm aceste reguli, care sunt foarte simple?”, a declarat Ninel Revenco.
Dezbaterea publică „Pandemia COVID-19 la răscruce de situații: Lecții învățate și lecții de învățat înainte de perioada de vaccinare”, este ediția a 170-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, sprijinit de Fundația germană „Hanns Seidel”.