Riscurile la adresa securității Republicii Moldova, deocamdată, nu se pot materializa. Declarația aparține ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu. Vicepremierul s-a arătat optimist că guvernarea proeuropeană de la Chișinău va reuși, cu sprijinul partenerilor externi, să mențină pacea și democrația în Republica Moldova. Oficialul s-a arătat convins că, dacă Republica Moldova ar fi fost condusă de forțe proruse, Rusia ar fi folosit teritoriul țării pentru a ataca Ucraina, notează IPN.
Vicepremierul Nicu Popescu spune că Republica Moldova se va menține încă cel puțin câțiva ani într-o zonă turbulentă .Totuși, oficialul s-a arătat convins că țara se va bucura în continuare de sprijin extern pentru a depăși crizele economice, energetice și de securitate.
„Avem în față mulți ani dificili, cu riscuri sporite de securitate pentru toate țările din regiune. Absolut toate țările din regiune își fortifică capacitățile de securitate și apărare. La această etapă riscurile la adresa Republicii Moldova nu neapărat se pot materializa. Evident că gradul de stres din societate era la un nivel mult mai înalt în februarie anul trecut, dar Republica Moldova rămâne într-o regiune dificilă, cu un conflict nesoluționat, cu un război în Ucraina. Partea pozitivă este că în acest context nu suntem singuri. Ne sprijină zeci de țări și organizații. Președintele Iohannis a spus clar că România nu va abandona Republica Moldova pe întreg spectrul de scenarii. Sunt optimist că în Republica Moldova vom reuși să păstrăm pacea, democrația și europenitatea”, a spus Nicu Popescu în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.
Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene spune că guvernarea proeuropeană reușește să mențină pacea și stabilitatea, iar cu o guvernarea prorusă țara ar fi avut soarta Belarusului. Potrivit vicepremierului, doar integrarea europeană poate oferi Republicii Moldova prosperitate și securitate.
„Dacă Republica Moldova ar fi fost anul trecut guvernată de forțe proruse, riscul ca să fi fost utilizată drept un teritoriu de pe care se lansează acțiuni ostile contra Ucrainei, ar fi fost foarte mare. Avem exemplul Belarus care a fost atras în acest război. Dacă în Republica Moldova nu am fi avut o guvernare proeuropeană, exista riscul să fie atrasă în acest război contra Ucrainei. E suficient să analizăm procesele din Belarus ca să vedem ce cumpănă am reușit să evităm. Dar războiul a clarificat niște lucruri. Orice cetățean, indiferent de preferințele geopolitice și de votul pe care l-a dat la parlamentare sau prezidențiale, își dorește să trăiască în pace și democrație. Singura modalitate de a păstra pacea și democrația este aderarea la Uniunea Europeană”, a mai spus șeful diplomației de la Chișinău.
În același context, vicepremierul Nicu Popescu a menționat că formatul de reglementare transnistreană 5+2 nu este funcțional din cauza agresiunii Federației Ruse contra Ucrainei. Șeful diplomației a mai spus că Republica Moldova își dorește și așteaptă ca Ucraina să câștige acest război, să-și elibereze teritoriile, iar ulterior Chișinăul să continue procesele de reintegrare pașnică a țării.