Nicu Popescu: Prioritatea MAEIE în 2022 este diplomația economică

O prioritate a diplomației Republicii Moldova în anul 2022 o va reprezenta intensificarea diplomației economice pentru a valorifica potențialul acesteia în promovarea produselor fabricate în Moldova, sporirea numărului de turiști și atragerea investițiilor pentru a crea locuri de muncă acasă. „În aceste cinci luni am demonstrat că suntem o diplomație a faptelor concrete. Prin urmare, îmi doresc ca pentru anul ce vine să bifăm împreună trei puncte esențiale de pe harta noastră diplomatică: integrare europeană continuă și la viteză accelerată, menținerea calmului internațional în jurul Republicii Moldova, care ar permite agenda de reforme ambițioase solicitate de cetățeni și consolidarea prieteniilor și parteneriatelor noastre în lume”. Declarația aparține viceprim-ministrului, ministrului  afacerilor externe și integrării europene, Nicu Popescu, citat de IPN.

„Sunt bucuros de faptul că în acest an țara noastră s-a regăsit pe un drum ferm spre Uniunea Europeană”, a menționat Nicu Popescu într-un bilanț al activității pe anul 2021. Republica Moldova a promovat „o politică externă activă, orientată să scoată Moldova din izolare internațională care să ofere țării noastre un context calm și stabil pentru reforme și integrare europeană, restabilirea dialogului firesc cu prietenii noștri în exterior și susținerea temerară a diasporei”, a specificat șeful diplomației moldovenești.

Printre realizările în materie de politic externă în 2021Nicu Popescu a menționat „dezizolarea”. Oficialul s-a întâlnit și a stabilit contactul direct cu omologii din 17 state membre ale Uniunii Europene: România, Franța, Polonia, Grecia, Austria, Letonia, Lituania, Estonia, Cehia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Cipru, Danemarca, Portugalia și Ungaria. „Fiecare astfel de întrevedere a permis să promovăm interesele Republicii Moldova în plan politic, economic și de securitate”, a menționat Nicu Popescu. Împreună cu partenerii se construiesc poduri diplomatice, instituționale și culturale, dar și poduri energetice, rutiere, feroviare, legături ale rețelelor electrice, coordonare și ajutor în combaterea pandemiei de COVID.

O altă realizare este „dezvoltarea europeană”. „În acest an, împreună cu echipa de la Guvern am reușit să deblocăm finanțarea externă pentru țara noastră și datorită acesteia, vom schimba în bine viața oamenilor. 285 de milioane de euro este doar valoarea acordurilor financiare confirmate în marja participării la cel de-al șaselea Summit al Parteneriatului Estic, în cadrul delegației naționale conduse de președinta Maia Sandu. Aceste fonduri, în paralel cu altă asistență generoasă parvenită de la partenerii europeni vor transforma în anii următori comunitățile locale, drumurile, spitalele, școlile noastre”, a evidențiat vicepremierul Nicu Popescu. Oficialul a enumerat „Contractul de consolidare a statului și rezilienței pentru Republica Moldova” în valoare de 60 de milioane de euro, scrisoarea de intenție pentru implementarea proiectului „Eficiența energetică a Republicii Moldova”: 75 de milioane de euro de la BEI și BERD și scrisoarea de confirmare pentru contractul de finanțare cu Banca Europeană de Investiții, în cadrul căruia țara noastră va primi un împrumut de până la 150 de milioane de euro pentru realizarea proiectului „Moldova drumuri IV”.

Șeful diplomației de la Chișinău a evidențiat că „Traseul nostru spre UE a fost întărit prin apropierea de România, prin semnarea Foii de parcurs privind domeniile prioritare de cooperare, prin trecerea de la vorbe la fapte și consolidarea comunității de istorie, cultură și limbă prin proiecte de infrastructură menite să ne conecteze la spațiul unic european”.

O altă realizare este dialogul cu statele din Trio Asociat (Georgia și Ucraina). În plan bilateral a fost fortificat dialogul cu Statele Unite ale Americii, Federația Rusă, Turcia, Norvegia, Azerbaidjan, Kazahstan, Emiratele Arabe Unite și Republica Kârgâză. Au fost valorificate oportunitățile de dialog cu oficialii de nivel înalt ai organizațiilor regionale și internaționale: Consiliul Europei, NATO, ONU, OSCE, GUAM și OCEMN.

Nu în ultimul rând, a fost acordată atenție problemelor diasporei. „Voi pleda pentru modernizarea și digitalizarea serviciilor consulare – aceasta va fi misiunea esențială în noul an, de rând cu suplimentarea posturilor consulare în ambasade și consulate, pentru a spori calitatea și viteza serviciilor prestate în locațiile unde numărul de cereri consulare este înalt”, a specificat Nicu Popescu.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.