Nicolae Panfil: Din cauza lacunelor din Codul Electoral CEC este acuzat de decizii politice

Codul Electoral conține lacune, de aceea el trebuie completat, așa încât pe viitor să fie excluse situații ca cea de la alegerile noi de la Bălți, inclusiv situații în care instituții ca CEC ar putea fi acuzate că au luat „decizii politice sau că au luat decizii la comandă politică”, a menționat Nicolae Panfil, șef al Misiunii de observare a alegerilor, Asociația Promo-LEX, în cadrul dezbaterii organizată de IPN, cu genericul „Alegerile de la Bălti: între justiție și politică, între legitate și surprize”. Expertul a subliniat că observatorii electorali nu trebuie să se expună pe aspecte politice, nu trebuie să reacționeze la acuzații cu caracter politic. „Observatorii nu se pot implica în activități politice, și noi respectăm acest standard, cerințele în acest sens. Din acest considerent nu avem și nu vom avea niciodată, în calitate de observatori, poziții politice. Ne vom referi strict la cadrul legal”,

Expertul a explicat că, din punct de vedere legal, a apărut o neclaritate în privința faptului cum trebuie să se procedeze „când unui candidat, între turul întâi și turul doi, i-a fost anulată înregistrarea?”. Opinia Promo-LEX a fost că a trebuit să se ia în considerare articolul 51, alineat 7, din Codul Electoral, care spune: „dacă concurentul electoral își retrage candidatura sau înregistrarea îi este anulată – aceasta este un temei pentru aplicarea ștampilei „retras”, a explicat Nicolae Panfil. „Nu există prevederi legale în Codul Electoral care să permită CEC să suspende turul II de scrutin. Din câte înțelegem, a fost vorba de suspendarea acțiunii hotărârii CEC privind stabilirea turului II de scrutin”, a remarcat expertul.

Pentru a lămuri situația creată la alegerile noi de la Bălți, Nicolae Panfil s-a referit la regulamentul CEC. „În punctul 26 se vorbește despre retragere –în cazul în care un candidat se retrage, se merge în modul corespunzător la următorul (candidat, n.r.)”, e explicat expertul . Totuși, în cazul de la Bălți n-a fost vorba de „retragere”, ci despre „anularea înregistrării”, a remarcat Nicolae Panfil.

„Din punct de vedere legal, considerăm că opinia pe care noi am avut-o este întemeiată. Există lacune în cadrul legal , în special în ceea ce privește organizarea și desfășurarea turului II de scrutin, care trebuie clarificate. CEC trebuie să ia în calcul aceste aspecte, în procesul de amendare a cadrului legislativ”, a specificat expertul.

În situația actuală, instanța de judecată este cea în drept să facă claritate și să pună punct în ceea ce privește ducerea la bun sfârșit a procesului electoral de la Bălți. Cu referire la cazul de la Bălți, Nicolae Panfil a subliniat că până acum, în Republica Moldova, „N-am mai avut asemenea situații niciodată”.

Dezbaterea publică la tema: „Alegerile de la Bălti: între justiție și politică, între legitate și surprize”, organizată de IPN, a fost ediția a 217-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.