Nicolae Osmochescu: Societatea este în drept să aștepte decizii corecte de la CC

Societatea este în drept să aștepte decizii corecte din partea Curții Constituționale. Tendințele politicului de a influența și de a împiedica exercitarea jurisdicției constituționale trebuie oprite categoric. Din momentul în care este luată o decizie de către CC, ea trebuie să fie implementată, respectată, aplicată în viață. Opinia a fost exprimată de Nicolae Osmochescu, judecător în demisie la Curtea Constituțională, profesor universitar, la dezbaterile publice „Curtea Constituțională în bătaia vânturilor politice: normă sau abatere?”, organizate de Agenția de presă IPN.


Potrivit lui Nicolae Osmochescu, când este vorba despre criza din jurul Curții Constituționale, trebuie de vorbit despre un proces de tentativă și de încercare de a influența politic activitatea Curții Constituționale și a judecătorilor Curții. „Este vorba despre o tentativă de a influența, care vine din partea diferitor partide politice. Deci, este un proces de intervenție directă politică din partea partidelor politice, atât celor parlamentare, cât și celor extraparlamentare în activitatea Curții Constituționale. Nu este o criză interioară a Curții Constituționale”, a menționat Nicolae Osmochescu.

El spune că, acum nu se poate de vorbit despre o criză în interiorul Curții Constituționale, din simplul motiv că actuala componență a Curții Constituționale a fost schimbată recent. Apoi, nu există suficiente argumente și suficientă practică a jurisdicției constituționale parcursă în această componență. „Aceasta e opinia și poziția mea referitor la ceea ce se întâmplă în jurul activității Curții Constituționale și în jurul activității concrete a unor judecători din Curtea Constituțională”, a mai spus profesorul universitar.

Profesorul universitar declară că încercări de influență a politicului asupra Curții Constituționale și a judecătorilor au fost inclusiv în prima componență a Curții constituționale, din care a făcut parte și dânsul. Însă, atunci din start aceasta a fost respinsă categoric de judecătorii Curții Constituționale. Fostul judecător a amintit despre demisia fostului ministru al apărării, Pavel Creangă, când, spune el, pentru prima dată Curtea Constituțională a declarat neconstituțional decretul președintelui de atunci de eliberare din funcție al fostului ministru pentru faptul că a lipsit demersul oficial făcut de Guvern de a-l elibera pe acesta din funcție:

El spune că CC a putut să reacționeze astfel, pentru că însăși starea sistemului socio-politic și economic de atunci nu permitea o ingerință a politicului în activitatea judecătorilor CC. „Apoi, atunci sistemul de selectare și promovare a judecătorilor CC nu se baza pe interese politice, dar pe criteriul profesionalismului și integrității judecătorilor. Atunci Curtea refuza categoric de a merge la orice intenții pe care le promova politicul” a spus Nicolae Osmochescu.

Dezbaterile „Curtea Constituțională în bătaia vânturilor politice: normă sau abatere?” sunt ediția a 131-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, sprijinit de Fundația germană Hanns Seidel.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.