Nicolae Ciubuc: Accesul limitat la fondurile europene este una dintre problemele care ne împiedică să devenim competitivi

Agricultorii moldoveni au nevoie de fonduri mai mari pentru a putea fi competitivi, dar și de diversificarea pieței de desfacere. Este opinia fostului ministru al agriculturii, dezvoltării regionale și mediului, Nicolae Ciubuc și a fost exprimată în cadrul dezbaterii publice cu genericul „Summitul CPE - oportunități pentru agricultură performantă și exportul produselor moldovenești, organizată” de Agenția de presă IPN.

Potrivit lui Nicolae Ciubuc, fermierii din Republica Moldova beneficiază de sume infime pentru dezvoltarea sectorului agrar, chiar și în raport cu omologii cei din România. El mai spune că fermierii moldoveni se confruntă cu probleme legate de competitivitate pentru că nu pot accesa piețe noi de desfacere. „Accesul limitat la fondurile europene este una dintre problemele care ne împiedică să devenim competitivi. Noi avem disponibile doar fondurile naționale pentru subvenționarea agriculturii, adică ceea ce e prevăzut în bugetul de stat, adică un miliard și jumătate de lei. În timp ce în fondul UE pentru programul 2023-2027 sunt prevăzute circa 400 de miliarde de euro”, a declarat Nicolae Ciubuc.

Oferind exemplul României, Ciubuc a menționat că injecțiile europene în sectorul agrar de peste Prut se cifrează la 3 miliarde de euro anual. „Un agricultor din România primește atât plăți directe la hectar, cel puțin 170 de euro la hectar, cât și alte beneficii. Dacă ești tânăr fermier, mai primești încă 100 de euro ș.a. Sunt niște sume extraordinar de mari. Acest lucru ne bucură și ne creează în continuare speranța că vom ajunge și noi la un moment dat să facem parte din acest program. Agricultorii noștri au parte de o inechitate”, a mai declarat Nicolae Ciubuc.

O altă problemă cu care se confruntă fermierii moldoveni și necesită a fi înlăturată se referă la costurile mari de producție. El a mai spus că unul dintre obiectivele politicilor de dezvoltare sectoriale a fost întotdeauna dezvoltarea competitivității, or, acest lucru poate fi făcut prin atragerea de investiții, dezvoltarea soiurilor ș.a. Cât privește atragerea investițiilor în sectorul agrar, Ciubuc a menționat că acest lucru este dificil de realizat. „În agricultură, cooptarea investitorilor este o problemă. Statul împreună cu partenerii trebuie să vadă care sunt acele impedimente care periclitează posibilitatea aducerii investițiilor în agricultură și să intervenim. Sunt foarte multe, cum ar fi: instabilitatea politică, lipsa de fonduri, incertitudinea, inclusiv lipsa unei piețe de desfacere. Noi ca țară terță avem doar un acord de liber schimb. Toate aceste elemente trebuie analizate și identificate soluții, însă nu doar la nivel declarativ”, a mai adăugat Nicolae Ciubuc.

Fostul ministru, a menționat că societatea trebuie să ceară de la autorității ceea ce merită să li se ofere. „Pentru o agricultură performantă e nevoie de comunicare, asumare de acțiuni, supraveghere și mai multe cerințe din partea mediului asociativ. Dacă există această conlucrare și solicitare din partea societății civile, relația devine una mult mai eficientă. De fiecare dată trebuie reacționat prompt”, spune Nicolae Ciubuc.

Dezbaterea publică cu genericul „Summitul Comunității Politice Europene - oportunități deschise pentru agricultură performantă și exportul produselor moldovenești”, ediția a 8 -a, face parte din ciclul „Sprijinul Integrării Europene prin impulsionarea discuției în mass-media privind organizarea Summitului Comunității Politice Europene în Moldova - CPE”, proiect susținut de Fundația Soros Moldova.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.