Nevoia de procurare a vaccinului anti-COVID-19 de către unele persoane poate fi calificată ca discriminatorie din punct de vedere al drepturilor omului, pornind de la premisa că vaccinul trebuie să fie gratuit pentru toți. Acest fapt poate crea sentimentul de inegalitate printre populație. Opinia a fost exprimată de Ana Racu, jurist, expert în drepturile omului, la dezbaterea publică „Vaccinarea: plătită sau gratuită, voluntară sau obligatorie, cu sau fără alegere?”, organizată de Agenția de presă IPN. Ana Racu este de părere că vaccinarea trebuie să fie accesibilă și în clinicile private, dar să nu fie în detrimentul populației cu surse limitate de venit.
În opinia expertei, se pot găsi multe companii care, din contul lor, să-și vaccineze gratuit angajații. Dar oricum trebuie respectată balanța socială, așa ca persoanele vulnerabile, fără venituri, să nu rămână înafara campaniei de vaccinare, deoarece fiecare viață contează. Condițiile de inegalitate pot duce și la mai mari „cutremure sociale” și aceste situații trebuie prevăzute și ținute sub control.
Cât privește accesul la vaccinuri în instituțiile de psihiatrie, internate neurologice, penitenciare, Ana Racu spune că regulile din afară pot fi adoptate și în instituțiile închise. Indiferent de statut, persoanele au aceleași drepturi. Problema nu e în alegerea tipului de vaccin, ci în accesibilitatea acestuia. Întrebarea despre alegere va fi pusă atunci când se vor conecta în asigurarea cu vaccin toate platformele, țările, statul, cetățenii plecați peste hotare.
Informarea este importantă pentru orice campanie de vaccinare. Oamenilor trebuie să li se vorbească deschis despre necesitatea administrării vaccinului, dar și despre posibile reacții adverse, riscuri. Trebuie să fie cunoscute și informațiile despre achiziționarea și transportarea vaccinului, a notat Ana Racu.
În altă ordine de idei, experta în drepturile omului a menționat că vaccinarea lucrătorilor medicali în primul rând este argumentată. Criteriile, etapele și persoanele incluse în Planul de vaccinare este similar celor din alte state.
Potrivit Anei Racu, persoana este în drept să refuze vaccinarea, dar când persoana refuză orice tip de ajutor medical, medicul trebuie să îi explice consecințele, așa ca persoana să înțeleagă, iar refuzul să fie consemnat.
Dezbaterea publică „Vaccinarea: plătită sau gratuită, voluntară sau obligatorie, cu sau fără alegere?” este ediția a 176-a din proiectul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, desfășurată de IPN, cu susținerea Fundației germane „Hanns Siedel”.