Nevaccinații și impactul lor asupra valului cinci pandemic. Op-Ed de Ala Tocarciuc. Op-Ed de Ala Tocarciuc

„Soluția, de care dispunem, este doar una acum – vaccinarea rapidă a celor nevaccinați și începutul administrării dozei Buster pentru cei eligibili. Recomandarea mea pentru oameni ar fi să își revizuiască propriile decizii de a nu se vaccina în favoarea vaccinării, ținând cont de noile circumstanțe...”
---

Acum jumătate de an, Europa intra în valul patru pandemic cu o doză mare de optimism, susținută de ratele înalte de vaccinare. Valul patru era perceput ca și ultimul val din pandemia curentă. Evoluțiile din ultima lună, au redus din optimism și au căpătat mai multe nuanțe de îngrijorare.

Numărul cazurilor noi a crescut semnificativ în Emisfera de Nord. Europa a intrat în iarnă cu un nivel mai scăzut a ratelor de vaccinare, comparativ cu cel prognozat la începutul acestui an. Împotrivirea la vaccinare împreună cu apariția și dominarea tulpinilor noi sunt printre factorii determinanți ai situației curente din Europa.

Tot mai multe voci susțin că Europa intră acum în cel de al cincilea val pandemic cu o viteză mai mare, comparativ cu intrările în valurile precedente. Despre valul precedent se spunea că este valul nevaccinaților. Vedem însă, că în acest al cincilea val se îmbolnăvesc și cei vaccinați.

O să încercăm în acest editorial să analizăm ce se întâmplă, de fapt, cu cei nevaccinați și cu cei vaccinați în valul cinci.

Nevaccinații îndeplinesc și funcția de creare a tulpinilor noi de virus

Oamenii nevaccinați sunt astăzi țintele preferate ale virusului. Aceste cazuri sunt în mare majoritate cazuri de îmbolnăvire la oameni, care anterior nu au avut test pozitiv la COVID-19 și nu au administrat vaccinul conform schemei complete.

Acești oameni se infectează și repede se transformă în incubatoare naturale pentru virus, produc cantități enorme de viruși noi și le transmit ușor celor din jurul lor. Uneori ei încă nici nu cunosc că sunt un fel de pulverizatoare de aerosol pline cu particule virale.

Unii din acești oameni trec prin boală ușor, alții însă trec mai greu și ajung chiar și la terapie intensivă.

Rolul acestor oameni nevaccinați nu se limitează doar la transmiterea virusului în comunitate. Foarte mulți din acești oameni mai îndeplinesc fără ca să cunoască și funcția de creare a tulpinilor noi de virus. Tulpinile noi își modifică structura proteinelor de vârf cel mai ușor în corpul unei persoane nevaccinate. Un om nevaccinat nu are anticorpi, adică nu are nici un fel de protecție contra virusului. În cazurile, când sistemul imun al acestui om este puțin funcțional, virusul face ce vrea el, se modifică cum îi este lui mai comod, urmându-și scopul lui de a supraviețui.

O tulpină nouă creată se răspândește de regulă mai repede, învață să ocolească anticorpii, poate deveni mai agresivă și provoca forme de boală mai severe. Viteza de vaccinare lentă contribuie la crearea tulpinilor noi.

Un caz recent de descoperire a unei tulpini noi în o școală din Franța a confirmat presupunerile riscurilor de import a tulpinilor noi din țările cu o rată redusă de vaccinare. Tulpina nouă a fost adusă dintr-o țară din Africa și a avut o răspândire fulminantă printre elevii unei școli și familiile acestora.

Am văzut din statistici că printre cei infectați sunt și persoane vaccinate cu schema completă. Ne întrebăm de ce este așa? Răspunsul este unul deja cunoscut. În primul rând, nivelul anticorpilor după prima vaccinare începe să scadă după 120 zile deja. La 180 zile se recomandă o a treia doză de vaccin, care se mai numește și doză Buster, pentru a crește acest titru de anticorpi. Mulți oameni, care încă nu au reușit să primească doza de Buster și au un grad de protecție mai redus, au întâlnit virusul și au făcut boala. Unii oameni au diverse comorbidități, care complică situația și forma bolii.

În al doilea rând, acești oameni posibil au întâlnit o tulpină nouă de virus și au făcut boala.

Așa dar, valul cinci este determinat acum de numărul mare a persoanelor nevaccinate și de apariția tulpinilor noi. Tulpinile noi sunt, la rândul lor, determinate la fel de numărul mare a persoanelor nevaccinate.

Drept concluzie, putem afirma că persoanele nevaccinate astăzi au o influență majoră asupra evoluției pandemiei. Una din posibilele soluții pentru ca să fie evitat acest val, ar fi să accelerăm vaccinarea pe ambele dimensiuni: și cu vaccinarea primară și cu vaccinarea cu dozele de Buster.

Moldova între valurile patru și cinci

Recent, cineva din cercul meu apropiat s-a întâlnit din nou cu COVID-19. Persoana respectivă a fost vaccinată în aprilie și a trecut prin boală acum un an. Mai multe teste la COVID-19, inclusiv și PCR, au prezentat rezultat negativ. Diagnosticul a fost confirmat după tabloul clinic al bolii și după alte analize clinice.

Despre ce ne spune acest caz? Este o confirmare indirectă că, probabil, există o tulpină nouă de COVID-19, pe care nu o pot detecta testele actuale PCR sau testele rapide antigen prezente acum în Moldova. Există riscul de a vă infecta, a pierde timp prețios și a ajunge în formă gravă de boală, pentru că testele (fals-negative) o să vă inducă în eroare.

Dacă ne imaginăm impactul multiplicării acestui caz la scară largă, putem face deja pronosticuri pentru valul cinci pandemic în țara noastră.

Este evident, că menținând o rată mică de vaccinare, se menține riscul crescut de a fi create tulpini noi aici și riscuri crescute de cazuri noi de infectări cu spitalizări multiple. Este evident, că prezența numărului mare de persoane nevaccinate determină în aceiași măsură aceste riscuri crescute și pentru persoanele vaccinate deja.

Soluția, de care dispunem, este doar una acum – vaccinarea rapidă a celor nevaccinați și începutul administrării dozei Buster pentru cei eligibili. Recomandarea mea pentru oameni ar fi să își revizuiască propriile decizii de a nu se vaccina în favoarea vaccinării, ținând cont de noile circumstanțe.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.