Neînţelegeri vizavi de atribuţiile vicepreşedintelui Parlamentului după demiterea lui Lupu

Păreri diferite între deputaţi şi experţi în juridică faţă de atribuţiile vicepreşedintelui Parlamentului după ce democratul Marin Lupu a fost revocat din funcţia de şef al legislativului. Liberal-democraţii afirmă că Liliana Palihovici, colega lor de partid, poate conduce legislativul după demiterea lui Lupu. Aceeaşi părere au exprimat comuniştii şi o parte din deputaţii neafiliaţi. Pe de altă parte, deputaţii democraţi şi cei liberali conduşi de Mihai Ghimpu, afirmă că după demiterea lui Marian Lupu activitatea legislativului a fost blocată şi nu mai este legală, transmite IPN.

Deputatul democrat, Adrian Candu, a declarat imediat după revocarea din funcţie a lui Marian Lupu, că din momentul demiterii preşedintelui Parlamentului a fost blocată activitatea acestuia. Deputatul liberal, Valeriu Munteanu, a opinat că trebuie ales alt preşedinte al Parlamentului în aceeaşi zi, altfel apar bănuieli că se vrea împingerea ţării în alegeri anticipate.

Liderul PL Mihai Ghimpu a menţionat că este ilegală continuarea şedinţei după demiterea preşedintelui Parlamentului. El a mai adăugat că cine va încerca să conducă şedinţele Parlamentului va uzurpa puterea şi că va sesiza Curtea Constituţională cu privire la hotărârea de demitere a preşedintelui Parlamentului.

Liliana Palihovici a replicat că Regulamentul Parlamentului prevede că vicepreşedintele Parlamentului are voie să deschidă şi să închidă şedinţele Parlamentului, respectiv continuarea şedinţei după demiterea lui Lupu este perfect legală.

Fostul preşedinte al Parlamentului a comunicat pentru jurnalişti că potrivit legislaţiei vicepreşedintele Parlamentului poate îndeplini obligaţiile preşedintelui în cazul în care acestea i-au fost delegate. „Însă eu nu am semnat nicio decizie în legătură cu acest fapt şi nu am delegat niciun fel de împuterniciri. În acest caz, vicepreşedintele nu poate convoca şedinţe, nu le poate desfăşura şi nu poate semna acte”, a conchis politicianul.

Ex-viceministrul justiţiei, Gheorghe Susarenco, ex-judecător la Curtea Constituţională, a declarat pentru IPN că, din punctul său de vedere vicepreşedintele Parlamentului trebuie să aibă aceleaşi atribuţii ca şi preşedintele legislativului în lipsa acestuia. Cât ţine de faptul că această părere este contestată de mai mulţi deputaţi în Parlament, expertul a spus că doar Curtea Constituţională poate face lumină în această nelămurire. Gheorghe Susarenco a mai comunicat că nu există un termen anume cât poate exista Legislativul fără un preşedinte ales.

Avocatul Vitalie Nagacevschi, expert în drept constituţional, a remarcat că legislaţia are unele lacune din cauza cărora şi au apărut mai multe păreri vizavi de atribuţiile vicepreşedintelui Parlamentului în cazul revocării din funcţie a preşedintelui.

Expertul constituţional, Alexandru Arsene, este de părere că Parlamentul e funcţional, iar vicepreşedintele Liliana Palihovici are toate atribuţiile preşedintelui. Expertul afirmă că în curând fracţiunile parlamentare urmează să se întrunească în şedinţă pentru a decide asupra unui candidat la funcţia de preşedinte al Legislativului.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.