Ne aşteaptă o criză economică mai rea ca cea din 1998, estimări

Leul va continua să scadă în următoarele 2-3 luni până când măsurile de diminuare a volumului lichidităţilor de pe piaţă îşi vor face efectul. Cu cât va scădea leul este greu de apreciat pentru că sunt mulţi factori care vor influenţa aceasta. Însă, optimist vorbind, ne aşteaptă o criză mai rea ca în 2008, şi poate că şi mai rea ca în 1998. De această părere este directorul Agenţiei de rating şi estimare Estimator-VM, Natan Garştea, care a publicat opiniile pe blogul său.

„Doar după ce cursul leului se va stabiliza, se va putea relaxa regimul monetar, se vor diminua dobânzile şi se vor micşora rezervele băncilor, şi doar după aceasta vor apărea condiţii pentru ca economia să-şi revină. Criza economică se va resimţi prin scumpirea importurilor. Asta înseamnă nu doar maşini de import şi haine din buticurile de lux. Asta înseamnă energie electrică şi gaz mai scumpe. Asta înseamnă medicamente mai scumpe. Electrocasnice, produse alimentare de import, tot mai scump. Asta înseamnă transmiterea în lanţ a scumpirilor prin intermediul materiei prime de import şi la producţia autohtonă”, menţionează Natan Garştea.

Totodată, va avea loc ridicarea tuturor plăţilor legate de cursurile valutare. Ceea ce se referă în primul rând la creditele exprimate în valută şi la chirii. Ca urmare a măsurilor de sterilizare a masei monetare, în curând va începe să se resimtă insuficienţa resurselor băneşti, în primul rând pentru companii. Băncile vor da mai puţine credite, şi creditele vor fi cu mult mai scumpe. Majoritatea contractelor de împrumut presupun modificarea ratei dobânzii dacă se schimbă rata de refinanţare - creditele deja acordate vor deveni mai scumpe. Companiile cu grad mediu şi mare de îndatorare vor nimeri într-o situaţie financiară foarte dificilă, multe vor ajunge în stare de insolvabilitate.

Totodată, expertul economic susţine că din cauza factorilor enunţaţi activitatea economică se va congestiona sau chiar va intra în recesiune. Blocajele financiare se vor transmite în lanţ, până vor ajunge la salariaţi (disponibilizări, salarii mai mici sau diminuarea puterii de cumpărare a salariilor) şi, ca urmare, la diminuarea consumului. Cetăţenii vor deveni mult mai precauţi în cheltuieli, din cauza aşteptărilor sumbre. Cele mai negre zile îi aşteaptă pe importatorii de mărfuri sau servicii (mulţi deja lucrează în pierderi, dar încă nu şi-au dat seama să-şi schimbe modelul de afaceri) şi pe comercianţi (magazine, reţele de magazine, magazine online).

Totuşi, Natan Garştea precizează că există şi unele avantaje în situaţia creată: exportatorii primesc deja mai mulţi lei, dacă exportă peste hotare la acelaşi preţ în valută. Persoanele care primesc remitenţe de peste hotare vor avea la dispoziţie sume mai mari în lei. Iarăşi, peste un timp creşterea preţurilor va ajunge din urmă creşterea cursului şi acest efect se va diminua.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.