Natalia Stercul: Alegerea noastră civilizațională este Europa

Directoare executivă a Asociației pentru Politică Externă, Natalia Stercul, se declară o susținătoare convinsă a integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană, care în opinia sa este calea evidentă pe care țara trebuie să o urmeze. „Fără doar și poate, acest parcurs oferă un impuls și un stimul adăugător pentru dezvoltare, nu doar pentru stat, ci și pentru cetățeni. Sper foarte mult că majoritatea cetățenilor noștri gândesc și, în general, societatea a ajuns la gradul de maturitate pentru a înțelege că alegerea noastră civilizațională este Europa”, a declarat Natalia Stercul la dezbaterea „Etapele, obiectivele și beneficiile procesului de negociere cu UE”, organizată de către APE.

Natalia Stercul consideră că ideea de integrare europeană trebuie să devină una națională. Astăzi obiectivul Republicii Moldova este aderarea la Uniunea Europeană. Procesul de integrare europeană aduce cu sine schimbări calitative, lucru confirmat deja de pașii care au fost făcuți până acum. Totodată, succesul în procesul de implementare a reformelor depinde de fiecare actor al statului, pentru că este nevoie de foarte multă muncă. „Desigur, noi avem tot felul de dificultăți de ordin intern, avem preferințe politice diferite, viziuni opuse, dar procesul de integrare europeană a presupus reforme în toate domeniile. Și aici, pornind de la inițiative legislative și până la acordarea serviciilor. Cu siguranță, vorbim despre o schimbare calitativă în toate domeniile, importante pentru fiecare cetățean”, a notat directoarea APE.

În opinia sa, proiectul „Moldova europeană” este o idee care trebuie să se regăsească în percepția fiecărui cetățean. „Moldova europeană se asociază cu schimbări calitative, cu un alt nivel de dezvoltare pentru orașe și sate, cu crearea noilor locuri de muncă, cu sporirea calității vieții, un alt nivel al sistemului de sănătate, educație – toate aceste beneficii de care are nevoie fiecare cetățean pentru a avea o viață de calitate într-un stat liber și democratic”, a precizat directoarea APE.

Referindu-se la referendumul pentru integrare europeană, Natalia Stercul a apreciat campania de consultare și promovare a acestei inițiative. „Toate aceste eforturi ale Președinției, ale președintei Maia Sandu în special, au un rol important. Totuși, este destul de puțin timp pentru pregătiri, pentru că luna octombrie este foarte curând. Și Republica Moldova, deși este un stat mic, există anumite regiuni, localități unde se resimte o lipsă de informație. Din acest considerente, este necesar ca această campanie de promovare și informare să se extindă”, opinează directoarea APE.

Ea consideră că populația trebuie să aibă acces la informații foarte detaliate despre necesitatea și oportunitatea referendumului pentru integrarea europeană. „Integrarea europeană ne oferă oportunitatea să ne schimbăm, să ne dezvoltăm, să avem o dezvoltare constantă. Cu siguranță, nimeni nu vorbește despre prosperitate chiar din start, dar va fi o dezvoltare calitativă și constantă care va genera în viitor roade și dividende pentru toți cetățenii Republicii Moldova, pentru viitoarele generații. Și apoi, această oportunitate de a face această alegere civilizațională are un rol extrem de important pentru fiecare cetățean”, a mai spus Natalia Stercul.

Realizarea acestei dezbateri a fost posibilă datorită suportului generos din partea poporului american prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Conținutul acestui material ține de responsabilitatea autorilor opiniilor și nu reflectă în mod necesar viziunea USAID sau a Guvernului Statelor Unite.
 

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.