În serviciile de prevenire ale Direcției generale pentru protecția drepturilor copilului în municipiul Chișinău se află, la momentul actual, 2260 de copii. Încă 626 de minori beneficiază de servicii de îngrijire alternativă și adopție. Datele sunt prezentate de șefa direcției, Tatiana Oboroc, care subliniază, totodată, că un accent deosebit se pune pe componenta de prevenire, pentru a evita separarea copilului de familie și plasarea acestuia într-un centru de plasament. Solicitată de IPN, Tatiana Oboroc a vorbit despre situația familiilor vulnerabile cu copii și serviciile care le vin în ajutor.
Prevenirea separării copilului de familie
Direcția municipală sprijină copiii rămași fără ocrotire părintească și pe cei aflați în situații de risc. Pentru a preveni separarea copilului de familie, au fost înființate 10 centre de zi pentru copii și familii aflați în situații de risc, câte două în fiecare sector. Centrele sunt asistate de pedagogi, psihologi, logopezi, în dependență de necesitățile copilului. „Se elaborează un plan individualizat de asistență, care implică lucru atât cu părinții, cât și cu copilul și pe această componentă noi avem rezultate bune. În decurs de un an, mai mult de 15 familii au avut un impact pozitiv la separarea copilului de familieˮ, a spus Tatiana Oboroc.
Mamele cu copii, victimele violenței domestice, pot găsi adăpost și susținere necesară la centrul maternal de plasament pentru cuplul mamă-copil. „În urma unei analize, s-a constat că în multe familii există atât violență fizică, cât și cea psihologică asupra mamelor cu copii. Clar lucru că sistemul de protecție a copilului se îngrijește de copiii care trăiesc în asemenea condiții. De aceea, am creat serviciul – centrul maternal – unde mamele care sunt supuse violenței în familie pot beneficia de asistență timp de până la șase luni, până când situația în familie se remediază. Dacă problema nu se rezolvă, avizul de plasament se prelungește până la 12 luni. În toată aceasta perioadă, noi lucrăm cu mame și copii, oferindu-le ajutor. În paralel, mamele își caută un loc de muncă, ca să-și asigure viața și independența. După evaluarea cazului, dacă se constată că mama poate să-și asume chiria unui apartament și a găsit un loc de muncă, ea poate părăsi serviciul nostruˮ, a comunicat șefa direcției.
Familiile aflate în dificultate, fie din cauza veniturilor reduse, fie pentru că ambii părinți lucrează sau sunt studenți și nu pot să lase în grija cuiva copilul, îl pot lăsa la centrul de zi pentru copii de la 4 luni la 3 ani (creșa socială). Acest serviciul este gratuit ca și celelalte menționate, iar înscrierea se face prin adresarea la Direcțiile de protecție a drepturilor copilului de sector.
Tatiana Oboroc a menționat că serviciile create până acum în municipalitate erau funcționale, însă nu au fost atâtea programe aplicate pentru beneficiarii acestora. Astfel, în ultima perioadă, a fost pus accentul pe formare, instruiri și dezvoltare de programe specializate, cum ar fi programul de creștere a rezilienței profesionale a personalului din domeniul protecției copilului, programul de îmbunătățire a relațiilor familiale pentru părinții aflați în divorț. A fost dezvoltat programul de sporire a rezilienței emoționale pentru copii și familii în situații de risc. Un alt program ține de dezvoltarea abilităților parentale pentru îngrijitori și părinți substitutivi.
Copiii aflați în stradă
Copiii aflați în stradă sunt ajutați prin intermediul serviciului de asistență stradală, subordonat direcției municipale de profil. „În fiecare zi, practic, sunt stabilite grafice, se fac raze în teritoriu, împreună cu colegii de la poliție. Noi avem o colaborare intersectorială cu oamenii legii, cu instituțiile educaționale și cele medicale. Identificăm locurile unde se află acești copii, care fie abandonează familia, școala, fie sunt constrânși de alte circumstanțe să ajungă în stradă. Îi plasăm în serviciul nostru, timp de 72 de ore copilul primește asistență, stabilim statutul copilului, identificăm viza de domiciliu din teritoriul de unde vine și contactăm autoritatea tutelară. Ulterior, copilul este transmis fie în familie, fie preluat în evidența autorității competente din localitate de proveniențăˮ, a explicat Tatiana Oboroc.
În acest an, direcția a identificat 79 de copii aflați în stradă, dintre care 29 provin din municipiul Chișinău, iar 50 - din alte localități ale Republicii Moldova.
Asistența pentru copii cu dizabilități
Aproape 700 de copii cu dizabilități sunt în registrul de evidență al Direcției generale pentru protecția drepturilor copilului. Potrivit Tatianei Oboroc, numărul copiilor cu dizabilități mintale, în special cu tulburări de spectru autist, a crescut semnificativ în ultima perioadă. În municipiul Chișinău funcționează patru centre de zi pentru copii cu dizabilități, ceea ce, spune șefa direcției, nu acoperă necesitățile tuturor copiilor. La acest serviciu există un registru de așteptare. Direcția își propune pe viitor crearea unui complex de servicii dedicate copiilor cu dizabilități. Cu asemenea copii trebuie de lucrat de la o vârstă fragedă, în mod regulat, pentru a obține rezultate pozitive, a menționat Tatiana Oboroc.
Echipa mobilă pentru copii este un alt serviciu prin care se acordă asistența copiilor cu dizabilități severe, care sunt imobilizați la pat. Specialiștii se deplasează la domiciliul acestor copii, lucrează cu ei și, la nevoie, ajută familia să transporte copilul la medicul de familie sau la un centru specializat. În prezent, echipa mobilă are la evidență circa 30 de copii.
Adopție
Deși în Chișinău sunt numeroase familii dornice să înfieze un copil, satisfacerea acestor cereri devine complicată. Majoritatea părinților vor să adopte copii de la 1 până la 3 ani. Alegerea este motivată de dorința de a participa la formarea personalității și caracterului copilului în familie. Între timp, la centre sunt plasați în mare parte copii de 6-12 ani. Tatiana Oboroc a precizat că procesul de adopție implică mai multe etape: de la examinarea cererii și potrivirea copilului cu familia adoptivă, până la finalizarea procedurii în instanța de judecată. În acest interval, specialiștii lucrează atât cu copiii, cât și cu părinții care participă într-un ciclu de instruiri.
Șefa direcției a relatat că au fost cazuri când, în perioada de potrivire, nu s-a stabilit conexiunea între copil și părinți, părinții adoptivi fiind refuzați. Au fost cazuri când copiii au fost luați în familii, dar întorși peste o perioadă de timp.
Suport bănesc
Familiile cu copii din Chișinău, aflate în dificultate, primesc o dată pe an un ajutor bănesc de până la 4 000 de lei, oferit de municipalitate. Plata anuală se acordă familiilor care au copii cu dizabilități, unde salariul nu acoperă cheltuielile minime necesare pentru întreținerea familiei etc. Echipa direcției examinează cererea, deplasându-se la domiciliul solicitantului, pentru a evalua condițiile de trai. De asemenea, sunt verificate certificatele privind salarizarea de la locul de muncă, numărul de copii și alte informații relevante. În anul curent, au primit bani 376 de familii cu 864 de copii, iar cererile a încă 189 de familii cu 503 copii sunt în curs de examinare.
Tatiana Oboroc a subliniat că situația privind protecția copilului s-a îmbunătățit atât în municipiul Chișinău, cât și la nivel național. Progresul se datorează dezvoltării serviciilor de asistență, pe componenta de prevenire și cea rezidențială.
Milena Macarciuc, IPN