Moștenirea nefastă. Op-Ed de Victor Pelin

Ultima redută împotriva acțiunilor subversive ale lui Igor Dodon, asistat de noua majoritate parlamentară PSRM-Partidul Șor, este Curtea Constituțională și cetățenii activi, pregătiți să protesteze împotriva planurilor clanurilor oligarhice, consolidate sub auspiciile noii majorități parlamentare...”

Acțiuni întreprinse în dauna succesorului

Odată cu expirarea mandatului președintelui Igor Dodon, se ivește în prim plan întrebarea despre moștenirea lăsată de acesta succesoarei sale – Maia Sandu. În afară de raportul triumfalist, bucșit cu cifre despre legi promulgate, decrete semnate și distincții oferite, nu prea avem indicatori de performanță, care ne-ar permite să judecăm despre moștenirea respectivă.

Totuși, în grabă mare, Igor Dodon îi pregătește succesoarei o moștenire. Este vorba despre așa-zisele surprize care curg gârlă, după ce a pierdut competiția prezidențială. Ceea ce n-a reușit să facă de-a lungul a patru ani, s-a apucat de ticluit în grabă la sfârșitul mandatului. Evident, o face cu ajutorul noii majorități parlamentare informale a Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), Partidului Șor (PȘ) și traseiștilor lui Plahotniuc. Moștenirea nefastă este listată cu mândrie de locotenentul frontului imperialist rusesc și propagandistul PSRM:

  • Legea privind funcționarea limbilor, care consacră limba rusă în calitate de limbă a comunicării interetnice în Moldova;
  • Legea privind retransmiterea știrilor și programelor analitice rusești în spațiul mediatic al Republicii Moldova;
  • Legea privind revenirea stadionului republican în proprietatea statului prin care se încearcă otrăvirea relațiilor Republicii Moldova cu SUA, care a negociat cu Guvernul procurarea terenului respectiv;
  • pachetul de legi privind bugetele – de stat, asigurărilor sociale, politicii bugetar-fiscale, care dinamitează situația social-politică din țară;
  • Legile referitoare la autonomia Găgăuză, care au fost elaborate în urma referendumului ilegal din 2 februarie 2014, desfășurat cu participarea nemijlocită a lui Igor Dodon, și care consacră atingerea unor scopuri prin intermediul presiunilor și acțiunilor ilegale;
  • Legea privind scoaterea Serviciului de Informații și Securitate (SIS) de sub controlul președintelui și subordonarea acestuia Parlamentului etc.

Și acestea nu sunt toate, Igor Dodon a anunțat ultima surpriză: „Pentru mine ar fi simbolic eu să semnez legea prin care se anulează și să se revină la legea de pensionare 57 la femei și 62 la bărbați. Dacă Parlamentul va vota o astfel de lege, atunci pentru mine va fi simbolic. Eu azi am avut ședința fracțiunii. Asta o să fie o lege simbolică care o voi semna la sfârșit de mandat”. Simbolismul promovat de Igor Dodon depășește limitele decenței, chiar și în raport cu idolul său politic – Vladimir Putin, care a elaborat și promovat o reformă a pensionării în țară sa, mult mai bogată decât Republica Moldova. În astfel de condiții, care poate fi scopul lui Igor Dodon, altul decât subminarea sistemului de pensii din Republica Moldova? Mai cu seamă, că actual Guvern, instaurat de Igor Dodon, promovează legea privind atragerea forței de muncă de peste hotare.

Dezamorsarea acțiunilor subversive

Așadar, aproape toate problemele sensibile cu care s-a confruntat societatea moldovenească de-a lungul celor 30 de ani de independență, precum și problemele acumulate recent, au fost resuscitate și scoase în prim plan cu scopul de a dinamita situația social-economică și politică din țară. În acest sens, întreaga paletă de acțiuni subversive pe care le-a întreprins Igor Dodon imediat după pierderea alegerilor prezidențiale constituie moștenirea pe care intenționează să i-o lase succesoarei sale. Această moștenirea se rezumă la:

  • deposedarea președintelui ales de puținele atribuții de care mai dispune; 
  • învrăjbirea cetățenilor pe criterii etno-lingvistice;
  • subminarea stabilității social-economice și politice;
  • crearea unor impedimente noi în relațiile cu partenerii externi și izolarea internațională a țării.

Cele mai periculoase mine ale acestei moșteniri vor fi, probabil, dezamorsate de Curtea Constituțională (CC). Tocmai această perspectivă îl deranjează mult pe Igor Dodon, care se arată nemulțumit de implicarea CC în prevenirea conflictelor inspirate de el și PSRM: „Ei încearcă să utilizeze instrumentele pe care le utiliza și Vladimir Plahotniuc. Utilizează Curtea Constituțională ca instrument politic. Eu sper foarte mult că cei de la Curtea Constituțională nu se vor da implicați în tot ceea ce ține de luptele politice din Parlament. Este forul suprem legislativ care exprimă voința poporului”.

Cele afirmate de Igor Dodon reprezintă o adevărată mostră de ipocrizie! Păi exact deputații promovați în Parlament de oligarhii fugari – Ilan Șor și Vlad Plahotniuc, inculpați oficial de furtul miliardului, alături de deputații PSRM, au votat împreună toate legile buclucașe, îndreptate spre dinamitarea situația social-economice și politice din Republica Moldova. În astfel de circumstanțe, întrebarea legitimă este – ce altceva i-ar fi unit pe toți aceștia împreună, decât interesul comun de a nu pierde puterea și, respectiv, de a nu admite investigarea fărdelegilor comise de exponenții noii majorități parlamentare?

Moștenirea nefastă pe care i-a pregătit-o Igor Dodon succesoarei sale la funcția de șef al statului are un scop bine determinat, exprimat explicit: „Dacă Maia Sandu crede că va deveni președinte, iar responsabilitatea va fi pe Dodon-Chicu... Noi lucru acesta nu o să-l admitem. După data de 24 decembrie, când va avea loc inaugurarea, responsabilitatea pentru tot ce se întâmplă în țară este pe noul președinte. Absolut toată”.

Concluzii

Președintele Igor Dodon i-a pregătit succesoarei sale – Maia Sandu, o moștenire nefastă. În ajunul transferării competențelor către președintele nou ales au fost reanimate și scoase în prim plan, practic, toate problemele sensibile cu care s-a confrunt Republica Moldova în anii de independență.

Demersului răzbunător al lui Igor Dodon și PSRM este îndreptat spre punerea întregii poveri a unei societăți dinamitate intenționat pe seama președintelui ales, lăsat și fără puținele atribuții legale de care ar fi putut dispune.

Scopul urmărit este compromiterea președintelui ales pentru a-i diminua eforturile îndreptate spre crearea condițiilor pentru dizolvarea rapidă a Parlamentului și organizarea alegerilor parlamentare anticipate pe fundalul victoriei la alegerile prezidențiale. Pentru Igor Dodon și PSRM alegerile parlamentare anticipate vor deveni oportune imediat după compromiterea președintelui ales, confruntat cu problemele și conflictele inspirate în mod deliberat.

Ultima redută împotriva acțiunilor subversive ale lui Igor Dodon, asistat de noua majoritatea parlamentară PSRM-Partidul Șor, este Curtea Constituțională și cetățenii activi, pregătiți să protesteze împotriva planurilor clanurilor oligarhice, consolidate sub auspiciile noii majorități parlamentare.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.