Moscova nu recunoaște nici foametea din anii ”40 în Moldova, nici „holodomorul” ucrainesc...

Moldova ar putea repeta soarta Ucrainei dacă autoritățile republicii dau vina pentru foametea din anii 1940 pe Uniunea Sovietică, îl citează stiripesurse.ro, preluat de IPN, pe vicepreședintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Dmitri Medvedev. Declarația demnitarului rus a apărut în mediile moscovite după cuvintele președintelui parlamentului moldovean, Igor Grosu, care a cerut recunoașterea foametei din Moldova din perioada postbelică 1946-1947 drept genocid.

Demnitarul rus ar mai fi spus că în Ucraina, calea de la formalizarea „basmelor despre Holodomor” (adică, despre „Marea Foamete” – red.) în 2006 sub forma unei legi corespunzătoare până la crearea în 2014 a primului batalion nazist și, ulterior, a regimentului și brigăzii Azov, a durat mai puțin de 10 ani", a povățuit Medvedev pe o rețea de socializare, conform Moscow Times.

Potrivit lui, scrie sursa citată, toate acestea sunt "verigi în același lanț - fascizarea țării și crearea unei atmosfere de ură în societate". "Și totul, de la „jocurile” cu istoria. Nu te juca fără minte cu ea, pentru a nu ajunge într-un nou război! Sau Moldova chiar vrea să împărtășească soarta Ucrainei?", a conchis vicepreședintele Consiliului rus de Securitate.

„Stiripesurse” notează că la sfârșitul anului trecut, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat că Occidentul pregătește Moldova pentru rolul de "următoarea victimă" după Ucraina în războiul hibrid dezlănțuit împotriva Rusiei. În special, el a acuzat UE și NATO de "uciderea" formatului de negocieri pentru reglementarea conflictului transnistrean.

În același timp, Lavrov a lăsat să se înțeleagă că Moldova ar putea să nu fie ultima pe lista "victimelor". "Fiecare țară în care emisarii occidentali, fundațiile și așa-numitele organizații neguvernamentale sunt acum active ar trebui să se gândească la asta", a spus el, amintind că „a fost nevoie de lovitura de stat din 2014” și de „opt ani de ostilități în Donbass” pentru a forma un "cap de pod anti-rus" în Ucraina.

Sursa citată precizează că și autoritățile moldovenești au acuzat anterior Moscova că dorește să organizeze o lovitură de stat în țară. Președintele Republicii, Maia Sandu, a menționat că Rusia a invadat Ucraina cu intenția de a "crea un coridor militar terestru spre Republica Moldova, ceea ce ar crea premise pentru o schimbare violentă imediată a ordinii constituționale și lichidarea statalității noastre".

În noua strategie de securitate națională a Republicii Moldova, Rusia este numită direct o „amenințare". Documentul precizează, de asemenea, un parteneriat strategic cu țările NATO. În plus, în luna iunie curent, Republica Moldova a început negocierile de aderare la UE, scrie Stiripesurse.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.