Monitorizarea calităţii limbii române la televizor va costa 30 de mii de lei
Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) va cheltui 30 de mii de lei pentru monitorizarea calităţii limbii vorbite şi scrise la posturile de televiziune din ţară. Posturile TV selectate vor fi monitorizate începând cu săptămâna curentă, transmite Info-Prim Neo.
Specialiştii Academiei de Ştiinţe a Moldovei vor monitoriza 12 sau 13 posturi TV. În primul rând au fost selectate posturile cu acoperire naţională, mai apoi cele care au buletine de ştiri şi emisiuni de divertisment autohtone. De asemenea, va fi monitorizată calitatea limbii române în subtitrarea filmelor.
Mariana Onceanu-Hadârcă, membru CCA, a declarat că va fi monitorizat doar segmentul care ţine de editori şi reporteri, nu şi felul cum vorbesc intervievaţii. Monitorizarea va cuprinde câte 12 buletine de ştiri şi va dura în dependenţă de regimul de emitere a posturilor monitorizate. Scopul monitorizării este de a ameliora situaţia în domeniul limbii vorbite la televizor şi de a identifica greşelile, după care va fi făcut un îndrumar pentru mass-media, care va putea fi consultat pe site-ul CCA.
Suma pentru monitorizare este luată din Fondul de susţinere a radiodifuzorilor, care este creat din contribuţiile radiodifuzorilor şi este gestionat de CCA în folosul lor, or, în opinia membrilor CCA, această monitorizare este benefică pentru radiodifuzori. Statul nu oferă resurse bugetare pentru astfel de monitorizări. Anul trecut a fost efectuată o astfel de monitorizare la 13 posturi TV din ţară.