Tot mai mulţi moldoveni suferă de toxi-infecţii alimentare şi boli diareice acute din cauza alimentelor nesigure consumate. Potrivit Ministerului Sănătăţii, tendinţa este una îngrijorătoare – doar pe parcursul anului 2014 s-au înregistrat peste 11 mii de focare şi peste 12 mii de persoane afectate, transmite IPN.
Ministrul sănătăţii, Mircea Buga, a declarat marţi, 7 aprilie, la o conferinţă de presă, că sunt fixate un număr impunător de maladii provocate de consumul de alimente nesigure. „Acest fenomen este determinat de complexitatea întregului lanţ alimentar şi, nu în ultimul rând, de preferinţele alimentare ale consumatorilor”, a mai spus ministrul.
Cu prilejul Zilei Mondiale a Sănătăţii, care în acest an este dedicată siguranţei alimentelor, autorităţile îşi propun să organizeze o serie de acţiuni de sensibilizare şi de promovare a modului sănătos de viaţă. Activităţile, care presupun distribuirea materialelor informaţionale, seminare şi ateliere, urmează a fi desfăşurate în comun cu societatea civilă. Mesajele transmise sunt: „Obţineţi informaţii despre alimentele pe care le consumaţi”; „Prelucraţi, depozitaţi şi gătiţi produsele alimentare astfel încât să se asigure inofensivitatea acestora” şi „Respectaţi regulile de igienă şi curăţenie”.
La 7 aprilie, ziua fondării Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), este marcată şi Ziua Mondială a Sănătăţii. Tematica anului 2015 este dedicată siguranţei alimentelor. Evenimentul este marcat sub sloganul: „De la fermă, la farfurie: respectă condiţiile pentru siguranţa alimentelor”. Potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, la nivel global anual peste 2 milioane de oameni mor din cauza bolilor diareice acute provocate de consumul alimentelor şi a apei neconforme.