Cei 11 cetățeni moldoveni repatriați din Liban, opt adulți și trei copii, au ajuns acasă. Pe Aeroportul Internațional Chișinău, au fost întâmpinați de secretarul general al Ministerului Afacerilor Externe, Mihai Mîțu, și de șefa Organizației Internaționale pentru Migrație în Moldova, Ester Ruiz de Azua, transmite IPN.
Datorită eforturilor comune și suportului din partea Ucrainei și a Misiunii OIM, familiile au putut să părăsească Libanul și să ajungă în siguranță în Republica Moldova, cu escală în Polonia.
„Suntem recunoscători prietenilor și partenerilor noștri din Ucraina și Polonia pentru colaborarea eficientă și sprijinul oferit în această situație dificilă. La fel, ne exprimăm gratitudinea față de organizația OIM pentru excelenta cooperare și sprijinul acordat în acest proces. Acum suntem antrenați într-o activitate continuă pentru asigurarea repatrierii și a celorlalți cetățeni rămași în Liban. Mai avem aproximativ 30 de persoane care s-au adresat pentru asistență”, a declarat secretarul general MAE, Mihai Mîțu.
Echipele OIM Moldova au oferit asistență medicală și psihologică repatriaților și le-au distribuit produse alimentare și apă.
Abdel Karim, în vârstă de 21 de ani, a vizitat ultima dată Moldova acum două luni. „Studiez în Liban, dar situația s-a schimbat dramatic: bombe, atacuri, sânge. A fost un coșmar. Brusc, totul s-a transformat în război, s-a degenerat foarte repede și nimeni nu se aștepta la asta. Primul lucru pe care vreau să-l fac aici, acasă, este să-mi întâlnesc familia și să dorm într-un mediu sigur”, a mărturisit tânărul, citat într-un comunicat de presă OIM Moldova.
Șefa Organizației Internaționale pentru Migrație în Moldova, Ester Ruiz de Azua, a declarat că a avut ocazia să vorbească cu fiecare persoană repatriată și toți sunt recunoscători pentru ajutorul primit în această situație de criză.
Cetățenii moldoveni au solicitat ajutor pentru a părăsi Libanul din cauza escaladării situației din această țară.