Moldovenii de peste hotare pot dona pentru susținerea financiară a grupurilor de inițiativă

Cetățenii moldoveni de peste hotare vor putea dona pentru susținerea financiară a grupurilor de inițiativă pentru colectarea semnăturilor în susținerea unui candidat la funcție electivă sau în vederea inițierii referendumului. Persoanele fizice au dreptul să doneze până la șase salarii medii lunare pe economie pe anul respectiv, iar persoanele juridice până la 12 salarii medii lunare. În cazul cetățenilor cu venituri obținute în afara țării, plafonul donațiilor nu poate depăși trei salarii medii lunare pe economie pe anul respectiv. Acestea sunt principalele prevederi ale Regulamentul privind finanțarea grupurilor de inițiativă, aprobat astăzi, trei septembrie, de către CEC, transmite IPN.

Potrivit regulamentului, în termen de 3 zile bancare de la data înregistrării sale, grupul de inițiativă deschide la bancă un cont cu mențiunea „Destinat grupului de inițiativă”, ale cărui mijloace se utilizează în exclusivitate pentru finanțarea acestuia. Plafonul general al mijloacelor ce pot fi virate în contul „Destinat grupului de inițiativă” se stabilește de către CEC. Pentru finanțarea activității grupului de inițiativă pot fi utilizate doar resursele financiare provenite din activitatea de salariat, de întreprinzător, științifică sau din cea de creație, desfășurată de către cetățenii Republicii Moldova, atât pe teritoriul țării, cât și în afara acestuia.

Grupul de inițiativă este obligat să prezinte rapoarte privind veniturile și cheltuielile efectuate de acesta. În cazul alegerilor prezidențiale, rapoartele vor fi prezentate CEC în termen de 3 zile de la deschiderea contului și ulterior, săptămânal, precum și cel târziu trei zile de la data prezentării listelor de subscripție la Comisie, pentru întreaga perioadă de activitate a grupului.

Regulamentul vechi privind finanțarea grupurilor de inițiativă, aprobat în 2016, va continua să se aplice doar pentru alegerile parlamentare noi, până la expirarea mandatului Parlamentului din legislatura a X-a, având în vedere sistemul mixt de organizare a alegerilor.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.