Prin intermediul instrumentului financiar Facilitatea de Investiţii pentru Vecinătate (NIF) în Republica Moldova au fost implementate zeci de proiecte care ţin de infrastructură, proiecte sociale şi de mediu. Iar faptul că Moldova are această ambiţie de a fi mai aproape de UE este un bun semnal, o încurajare pentru a fi oferite noi fonduri, a declarat directorul Politicii de Vecinătate UE, Michael Koehler, la un club de presă, transmite IPN.
Două proiecte finanţate prin instrumentul NIF au fost deja finalizate, iar altele 11 sunt în derulare. Pentru acestea deja s-a cheltuit 100 de milioane de euro. „Mai avem scheme regionale pentru partenerii estici, la care Moldova este parte. Moldova poate beneficia şi de aceste scheme regionale. Actualmente avem 7 proiecte care sunt aplicabile şi în Moldova, acestea ţin de sectorul energetic şi finanţarea întreprinderilor mici şi mijlocii”, a spus oficialul. Acesta a adăugat că partea bună în acest instrument NIF este că cel care prezintă mai multe proiecte bune beneficiază de mai mult fonduri. „Nu este vorba de primul venit – primul servit, ci este servit cel care are cea mai bună prestaţie”, a subliniat oficialul european.
Michael Koehler a mai spus că în viitoarele programe de cooperare cu Republica Moldova, vor fi rezervate cel puţin 5% din finanţări pentru sprijinul societăţii civile. Michael Koehler a subliniat că societatea civilă trebuie să participe la actul de guvernare şi aceşti bani ar trebuie să meargă pentru consolidarea eforturilor organizaţiilor societăţii civile. Despre proiecte care au fost finalizate sau sunt în derulare, oficialul a amintit despre reabilitarea drumurilor care a îmbunătăţit comunicaţia dintre Chişinău şi Bălţi; modernizarea parcului de troleibuze, proiecte ce ţin de eficienţa energetică etc.
Octavian Costaş, bancher senior în cadrul BERD, a spus că această bancă este cel mai mare investitor în Republica Moldova şi până acum au fost finanţate peste 100 de proiecte în domeniul energetic, agro-business, transport şi altele, care s-au cifrat la peste 1 miliard de euro.
Facilitatea Investiţiilor pentru Vecinătate (NIF) a fost lansată în 2008 şi reprezintă un instrument financiar inovativ al Politicii Europene pentru Vecinătate. Obiectivul ei principal este de a finanţa proiecte de infrastructură importante în domeniul transporturilor, a energiei, în domeniul social şi de mediu.