Republica Moldova trece la ora de iarnă. În noaptea de sâmbătă, 26 octombrie, spre duminică, 27 octombrie, ceasurile vor fi date cu o oră înapoi, astfel ora 04.00 va deveni ora 03.00, transmite IPN.
Trecerea la ora de iarnă are loc în conformitate cu propunerea Comisiei Economice Europene a ONU și concomitent cu statele membre ale Uniunii Europene.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, unul dintre principalele avantaje ale trecerii la ora de iarnă este reducerea consumului de energie. „Ajustarea orei poate contribui la economii de energie electrică, deoarece necesitatea de iluminat artificial în orele de dimineață va fi redusă. De asemenea, având mai multă lumină dimineața, oamenii se simt mai energici și mai productivi, ceea ce poate îmbunătăți eficiența atât la locul de muncă, cât și în activitățile zilnice”, a declarat Daniel Vodă într-o conferință de presă.
O altă consecință pozitivă este securitatea sporită. Mai multă lumină naturală în primele ore ale zilei poate îmbunătăți siguranța rutieră și a pietonilor, reducând riscul de accidente. În plus, sincronizarea cu alte țări este esențială. Adoptarea orei de iarnă poate facilita comunicarea și comerțul internațional, prin asigurarea unei mai bune armonizări a programelor între țările care urmează aceeași practică.
Totodată, trecerea la ora de iarnă poate provoca stări de oboseală și poate declanșa scăderea vigilenței, creșterea nivelului de stres, tulburări de somn, perturbarea rutinei zilnice, instalarea asteniei de toamnă. Simptomele pot fi diferite de la o persoană la alta, iar printre cele mai frecvente sunt: dificultatea de trezire dimineața, stări de rău, astenie și nervozitate generală. Copiii sunt printre cei mai sensibili la schimbările orei, regimul lor de somn fiind perturbat atât la culcare, cât și la trezire. Oamenii în etate, la fel, sunt mai rigizi la modificarea orei de iarnă. În cazul persoanelor cu afecțiuni cardiovasculare, organismul secretă în exces hormoni de stres, care pot crește tensiunea şi pot favoriza apariția accidentelor vasculare cerebrale.
Pentru a evita consecințele negative cauzate de schimbarea orei, specialiștii recomandă persoanelor să se culce și să se trezească la aceeași oră, pentru a păstra sincronizarea ceasului biologic. De asemenea, este important să fie respectată o rutină înainte de a merge la somn și este interzisă consumarea cafelei sau mâncarea ciocolatei cu cel puțin șase ore înainte de culcare.
În Republica Moldova schimbarea orei are loc de două ori pe an. În ultima duminică din martie se trece la ora de vară.