Republica Moldova şi Franţa au semnat luni, 18 aprilie, un aranjament administrativ care are drept scop protejarea şi punerea în valoare a patrimoniului cultural. Acordul de cooperare a fost semnat de către Ministerul Culturii al Republicii Moldova şi Ambasada Franţei la Chişinău, şi presupune organizarea schimbului de experienţă între cele două părţi, transmite IPN.
Ministra culturii, Monica Babuc, a declarat că ministerul şi-a asumat responsabilitatea pentru crearea politicilor publice în ceea ce priveşte conservarea, protejarea şi punerea în valoare a patrimoniului naţional cultural. Ministra a menţionat că începând cu anul 2010, ministerul a propus spre adoptare un şir de iniţiative legislative care ţin de protejarea şi conservarea patrimoniului cultural mobil, arheologic, a monumentelor publice, a patrimoniului cultural imaterial.
„Suntem pe ultima sută de metri cu noua Lege privind muzeele, ceea ce vorbeşte că acordul semnat astăzi cu Republica Franceză va avea un suport legislativ temeinic. Noi vom putea colabora pe cele mai importante subiecte cu specialiştii şi experţii francezi”, a notat Monica Babuc. Ministra a mai spus că implementarea prevederilor aranjamentului va contribui la punerea în valoare a patrimoniului, dar şi la perfecţionarea capacităţilor manageriale, administrative şi profesionale ale personalului din acest domeniu.
Ambasadorul francez, Pascal Vagogne, a declarat că acest aranjament a fost pregătit mai mult timp. Potrivit lui, încă de la proclamarea independenţei, Republica Moldova s-a inspirat de la Franţa pentru a perfecţiona cadrul normativ şi administrativ în domeniul patrimoniului. „Primele discuţii care stau la baza acestui acord pornesc de la o misiune din anul 2014 din partea Ambasadei la Agenţia de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor din Moldova. Mă bucur că acest acord este semnat astăzi, 18 aprilie, data care marchează Ziua Internaţională a Monumentelor şi Siturilor UNESCO”, a declarat ambasadorul.
Oficialul a mai spus că semnarea acordului marchează deschiderea unui forum despre urbanism şi dezvoltarea durabilă. Experţii din Franţa vor interacţiona timp de două zile cu specialiştii din domeniu din Republica Moldova. „Scopul forumului este să încrucişăm abordările între specialiştii moldoveni şi francezi, să tragem lecţii şi să putem face schimb de bune practici”, a afirmat Pascal Vagogne.
Acordul moldo-francez prevede formarea de capacităţi, vizite şi proiecte bilaterale între cele două state.