Moldova pune la îndoială rolul Rusiei în soluţionarea problemei transnistrene, constată un politolog de la Chişinău
Preşedintele R. Moldova, Vladimir Voronin, a avut o convorbire telefonică cu înaltul reprezentant al UE pentru politică externă şi de securitate comună, Javier Solana. Într-un comunicat al Preşedinţiei se spune că părţile au discutat despre ultimele evoluţii în procesul de reglementare a conflictului transnistrean şi rezultatele întâlnirii lui Vladimir Voronin cu preşedintele rus Dmitri Medvedev, la Sankt Petersburg.
Potrivit sursei citate, şeful statului a menţionat că pentru Moldova este foarte importantă atitudinea activă adoptată de Dmitri Medvedev, faţă de procesul de soluţionare a problemei transnistrene. Vladimir Voronin a accentuat însemnătatea asigurării caracterului previzibil şi transparent al reglementării transnistrene la toate etapele. Preşedintele s-a pronunţat în favoarea întrunirii cât mai grabnice a mediatorilor şi observatorilor în procesul de negocieri în formatul „5+2” pentru soluţionarea definitivă a problemei transnistrene. De asemenea, a pledat pentru discutarea problemei transnistrene în cadrul Summitului UE – Federaţia Rusă, care va avea loc în oraşul rus Hantî-Mansiisk, pe 25-26 iunie curent, se spune în comunicatul Preşedinţiei.
Potrivit aceleiaşi surse, Javier Solana a declarat că Uniunea Europeană va depune şi pe viitor eforturi în vederea avansării continue pe calea reglementării conflictului transnistrean.
Politologul Denis Cenuşa, expert în relaţii internaţionale, a declarat pentru Info-Prim Neo că discuţia telefonică dintre Javier Solana şi Vladimir Voronin se înscrie în acţiunile orientate spre confirmarea de către preşedintele moldovean a adeziunii RM la acordurile şi angajamentele existente dintre Chişinău şi Bruxelles, ce vizează problema transnistreană. „Reieşind din faptul că UE nu este capabil să urmărească după procesele semi-discrete care au loc în raporturile moldo-ruse pe marginea reglementării transnistrene, observăm că după o serie de întâlniri dintre oficialii ruşi şi cei moldoveni, convorbirea telefonică dintre Voronin şi Solana are mai mult rolul de a stabili poziţia curentă a conducerii de la Chişinău privitor la negocierile în problema transnistreană”, a menţionat sursa citată.
Potrivit politologului, afirmaţiile lansate de către Vladimir Voronin în cadrul acestei convorbiri denotă interesul major al RM faţă de potenţialul Rusiei, în frunte cu preşedintele Medvedev de a condiţiona soluţionarea eficientă a conflictului transnistrean, inclusiv prin forţarea unor concesii din partea autorităţilor transnistrene în vederea participării eficace a acestora la procesul de negocieri.
„În pofida încrederii mari a Chişinăului în posibilităţile de rezolvare a problemei transnistrene de către Moscova, Vladimir Voronin se pronunţă pentru abordarea problemei transnistrene în cadrul summitului UE-Rusia, de la Hanta-Mansiisk, organizat pentru a negocia noul Acord de parteneriat ruso-european. Această propunere aparţine demersului părţii lituaniene, care a tergiversat mult timp lansarea negocierile dintre Rusia şi UE pentru un nou acord de parteneriat. Prin această acţiune, Chişinăul de fapt, se contrazice, deoarece pune la îndoială rolul pozitiv şi superior al Rusiei în rezolvarea problemei transnistrene, aliniindu-se cererii Lituaniei de a solicita în mod obligatoriu din partea Moscovei o participare mai eficientă în soluţionarea conflictelor îngheţate din spaţiul post-sovietic, în schimbul neaplicării vetoului său în cazul eventualului acord de parteneriat dintre UE şi Rusia”, a conchis sursa citată.