Moldova promovează foarte activ introducerea şahului în curricula şcolară, declaraţie

Republica Moldova este una din ţările care promovează cel mai activ introducerea şahului în curricula şcolară conform Declaraţiei în acest domeniu adoptate de Parlamentul European. Preşedintele Uniunii Europene de Şah, Silvio Danailov, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă la IPN că în Moldova şahul este dezvoltat la un nivel bun, dar este necesar ca să fie pregătite noi generaţii de sportivi. Oficialul a vizitat ţara pentru a promova dezvoltarea şahului în Republica Moldova la nivel european.

Silvio Danailov a spus că Declaraţia privind introducerea programului „Şahul în instituţiile de învăţământ” în sistemele educaţionale din Uniunea Europeană a fost promovată insistent anul trecut, iar acum sunt puse în practică prevederile acesteia.  Preşedintele Uniunii Europene de Şah spune că Moldova are rezultate foarte bune.

„Astăzi am avut întrevederi la nivel înalt, inclusiv cu preşedintele Nicolae Timofti, şi peste tot mi s-a spus că dezvoltarea şahului în Moldova va fi susţinută. Ţara dumneavoastră va avea şi susţinerea noastră, atât în plan financiar, cât şi logistic. Noi promovăm şahul, nu admitem implicarea politicului. Anul viitor urmează ca legenda şahului mondial Garry Kasparov să viziteze Moldova pentru a arăta susţinerea sa”, a comunicat Silvio Danailov.

Marele maestru internaţional Garry Kasparov a intervenit live în cadrul conferinţei de la Chişinău, el aflându-se acum în SUA. Potrivit lui, de mai mulţi ani se vorbeşte ca şahul să fie inclus în programul de studii pentru copii, deoarece joacă un rol important în dezvoltarea intelectuală a oamenilor. „Am înţeles că şahul îi ajută pe copiii care cresc în familiile social vulnerabile să devină mai siguri în puterile lor, îi ajută să se afirme prin ceea ce pot”, a spus legenda şahului mondial.

Managerul general al Academiei Naţionale de Şah din Moldova, Ion Gîrneţ, a comunicat jurnaliştilor că în Moldova dezvoltarea şahului este lentă, deoarece sunt lipsă profesorii-antrenori calificaţi. Prin intermediul unui proiect finanţat de UE şi PNUD au fost pregătiţi 20 de profesori de şah de pe ambele maluri ale râului Nistru, iar aceştia, la rândul lor, antrenează acum 600 de copii. Urmează ca pe viitor să fie pregătiţi mai mulţi profesori, dar deja prin intermediul programelor online.

Ion Gârneţ a afirmat că urmează ca şahul să fie introdus în şcoli şi grădiniţe. În instituţiile şcolare acesta iniţial va fi facultativ. De asemenea, Academia Naţională de Şah, împreună cu Ministerul Educaţiei, a elaborat curricula şcolară care prevede introducerea şahului în şcoli şi se aşteaptă aprobarea acesteia.

Managerul general al Academiei, a precizat că şahul începe a fi studiat de la vârsta de 4-5 ani, în Moldova, însă, copiii, mulţi dintre ei foarte talentaţi, ajung să-l abandoneze pe la vârsta adolescenţei, deoarece nu văd perspective şi nici nu au antrenori calificaţi care să-i pregătească în continuare.

  • silvio danilov despre moldova si declaratia europeana.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.