Moldova, moldoveni, moldovenesc? Op-Ed de Victor Pelin

Dar lucrul cel mai jenant pentru societate vine din cu totul altă parte. Ex-președintele Igor Dodon a anunțat opinia publică că în calitate de microbist î-i cere permisiunea lui Vadim Krasnoselskii, omologat drept președinte al Transnistriei, pentru a fi prezent pe stadionul de la Tiraspol la jocurile echipei Sheriff. Asta după ce în 2016 promisese să reîntregească țară și să asigure libertățile cetățenești, inclusiv liberă circulație…”
---


Globalizare sau glocalizare?

Dacă autoritățile moldovene s-au apucat să politizeze instituțiile de drept și de reglementare, atunci opoziției nu i-a rămas decât să politizeze sportul. Liderul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), Igor Dodon, a felicitat fotbaliștii de la Sheriff Tiraspol cu ocazia debutului excelent în faza grupelor Ligii campionilor: Le doresc jucătorilor de la Sheriff noi victorii în această perioadă istorică pentru fotbalul moldovenesc!

Nu încape îndoială că sportul este ambasador al păcii și al bunei înțelegeri între oameni. Tocmai de aceea e jenant când politicienii încearcă să se lingușească pe lângă sportivi și performanțele acestora. Mai cu seamă dacă politicienii respectivi nu au contribuit cu nimic la performanțele sportivilor. Este anecdotic, dar din cei 15 fotbaliști care au ieșit pe teren în meciul cu echipa Shakhtar Donetsk, pentru a învinge-o, nu a fost niciun cetățean al Republicii Moldova: 3 jucători sunt cetățeni brazilieni, 2 – greci, 2 – columbieni, 1 – peruan, 1 – luxemburghez, 1 – bosniac, 1 – macedonean, 1 –  cetățean al Ghanei, 1 – cetățean al Mali, 1 – cetățean al Guineei, 1 – cetățean al Uzbekistanului. Antrenorul echipei este cetățean al Ucrainei. Acești sportivi și antrenorul lor au avut o prestanță excelentă și fac parte dintr-un  business-project. Foarte curând ne vom convinge că cei mai buni jucători și antrenorul vor fi vânduți pe bani grei unor cluburi străine mult mai bogate decât Sheriff. Asta este cauza pentru care este, oarecum, jenant să auzi că ar fi fost deschisă perioada istorică a fotbalului moldovenesc.

Microbiștii entuziasmați de victoria echipei Sheriff s-ar putea întreba – ce ar fi deranjant în faptul că în meciul cu Shakhtar n-a evaluat niciun sportiv cu cetățenie moldovenească? Într-adevăr, contează spectacolul și nu cetățenia jucătorilor. De fapt, nu deranjează nimic, cu excepția felicitărilor liderului socialist. Vorba e că întreg lotul echipei Sheriff ne sugerează extrem de elocvent că procesele globaliste au învăluit Republica Moldova. Iar, în acest context, ne amintim că liderul PSRM s-a manifestat prin declanșarea unei lupte împotriva acestui fenomen, contrapunând glocalizarea globalizării. 

Gestul nesăbuit al liderului PSRM nu este, pur și simplul, unul trivial. În actualele condiții, când guvernarea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) face ce-i trece prin cap, este necesară păstrarea măcar a unor repere de stabilizare și a solidarității opoziției parlamentare, constituite din PSRM și Partidul Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM). Nu a fost să fie, după cele afirmate de Igor Dodon, îndepărtarea PCRM de PSRM pare iminentă. Vorba e că în recenta campanie electorală parlamentară liderul PCRM, Vladimir Voronin, s-a pronunțat categoric împotriva străinilor: „Asta vă doriți, dragi alegători, când veți vota pentru parlament? Vă doriți ca ei să voteze pentru eliminarea statutului de neutralitate al țării? Și pentru ca soldații NATO să vină aici și să aveți copii cu pielea închisă la culoare, nu doar cu pielea albă? Asta vă doriți? Iar după ei să vină jandarmii români?

Din cele menționate, desprindem cu ușurință că, de fapt, comunistul Voronin este un glocalist autentic, iar socialistul Dodon e un apărător deghizat al globalismului, iar aceste curente sunt antagoniste. Însă pericolele pentru unitatea Blocului comuniștilor și socialiștilor (BCS) nu se termină aici. Frica lui Voronin de oamenii cu pielea închisă la culoare și de jandarmii români riscă să capete proporții delirante după ce Dodon a felicitat de fapt legionarii (vezi legionnairs) de la Tiraspol.

Plagiatul politic și efectele acestuia

Felicitările liderului PSRM pentru legionarii de la Tiraspol comportă riscuri serioase nu doar pentru unitatea opoziției, ci și pentru clamele spirituale ale societății. Ideea consolidării societății prin intermediul clamelor spirituale a fost anunțată în 2014, odată cu lansarea de către liderul PSRM a campaniei: Moldova, moldoveni, moldovenesc. Fără iluzii, această campanie nu este altceva decât preluarea și adaptarea inițiativei din 2012 a președintelui Rusiei, Vladimir Putin, privind clamele spirituale (духовные скрепы) ca pavăză împotriva influenței occidentale.

Nu e dificil de demonstrat că în activitatea sa politică liderul PSRM îl urmează întrutotul pe Vladimir Putin și partidul acestuia “Edinaya Rossia”. E clar și de ce o face – întreaga societate a asistat la suportul deschis al lui Putin pentru Dodon, în defavoarea lui Voronin, la alegerile parlamentare din noiembrie 2014. Acel suport i-a permis liderului PSRM să-și ridice ratingul de la 0.5%, în martie, la 20% în preajma alegerilor parlamentare. De cealaltă parte, ratingul lui Voronin scăzuse de la ~40% la ~15%. Această acrobație politică l-a făcut pe Igor Dodon prezidențiabil în 2016. În semn de recunoștință, liderul PSRM a declarat public că invidiază poporul rus pe motiv că îl are pe Putin președinte.

După anexarea Crimeii în 2014 de către Rusia și introducerea sancțiunilor occidentale, președintele Putin a reacționat prin lansarea politicii de substituire a importurilor (импортозамещение), ceea ce însemna, de fapt, intenția de transformare a Rusiei într-un fel de autarhie. Pentru a-i face pe plac lui Putin, la forumul economic de la Sankt-Petersburg, liderul PSRM din funcția de președinte al Republicii Moldova, s-a oferit să condamne public globalizarea, pledând categoric în favoarea glocalizării, care se încadrează perfect în albia politicii de substituire a importurilor. Finalmente, pentru a nu lăsă niciun dubiu că urmează fidel politica lui Putin și a partidului acestuia, la congresul PSRM din decembrie 2020 Igor Dodon a impus renunțarea la ideologia socialistă în favoarea celei conservatoriste, pe care o împărtășește Putin și Edinaya Rossia.

Ulterior s-a realizat însă că urmarea orbească a traiectoriei putiniste comportă riscuri majore: pentru PSRM; pentru unitatea opoziției; și pentru societate per ansamblu. Astfel, ghidat de ideologia conservatoristă, PSRM a pierdut lamentabil recentele alegeri parlamentare din 11 iulie 2021, după ce le pierduse și pe cele prezidențiale din noiembrie 2020. În astfel de circumstanțe, pentru a drege busuiocul, liderul PSRM a decis să convoace în decembrie 2021 un congres extraordinar al formațiunii. De asemenea, Dodon a sugerat că drept soluție pentru ieșirea din criză a PSRM ar fi eventuala fuziune a socialiștilor și comuniștilor. Însă răspunsul liderul PCRM l-a această sugestie nu a fost unul încurajator: Noi suntem un partid clasic, avem ideologia, care este marxism-leninismul. Voi nu aveți ideologie. Cine sunt socialiștii noi știm. De bună seamă, plagierea politicilor putiniste nu poate fi percepută drept ideologie convergentă cu cea marxist-leninistă, mai ales după ce liderul PSRM s-a afirmat repetat în calitate de renegat, fiind comunist, apoi socialist, pentru ca finalmente să ajungă conservator.  

Coroziunea clamelor spirituale

Pentru cei care nu cred că politică putinistă și plagierea acesteia de către PSRM duce în impas sunt necesare exemplele concrete. Un exemplu foarte elocvent se referă la faptul că din porniri patriotice și pentru fortificarea clamelor spirituale, Vladimir Putin însuși s-a lansat într-o campanie de susținere a politicii de substituire a importurilor, în stil absolut glocalist, promovând personal produsele autentice rusești. În mod evident, cel mai emblematic produs rusesc este autoturismul Lada Kalina. În pofida reclamării intruzive a acestui produs autentic rusesc, în momentul când autoritățile au decis să omagieze olimpicii ruși la recentele jocuri olimpice de la Tokio, aceștia din urmă au fost remunerați cu automobile germane BMW X5. Probabil, autoritățile ruse au bănuit că remunerarea olimpicilor cu automobile Lada Kalina putea fi interpretată drept o glumă proastă sau chiar drept ofensă. Concluzia e că exemplu invocat ne vorbește cel mai elocvent despre succesul politicii de substituire a importurilor și arată fără putință de tăgadă că clamele spirituale au intrat în faza coroziunii.

În același context sportiv, se poate menționa că succesul echipei Sheriff Tiraspol nu se prea prinde în clamele spirituale ale campaniei „Moldova, moldoveni, moldovenesc!” Mai mult, declarațiile xenofobe ale unuia dintre liderii BCS ne-a arătat cât de periculoase pot fi respectivele clame spirituale, intrate în faza coroziunii. Dar lucrul cel mai jenant pentru societate vine din cu totul altă parte. Ex-președintele Igor Dodon a anunțat opinia publică că în calitate de microbist î-i cere permisiunea lui Vadim Krasnoselskii, omologat drept președinte al Transnistriei, pentru a fi prezent pe stadionul de la Tiraspol la jocurile echipei Sheriff. Asta după ce în 2016 promisese să reîntregească țară și să asigure libertățile cetățenești, inclusiv liberă circulație.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.