Moldova mea pune minus 10 guvernării comuniste
Asociaţia „Moldova mea” a notat cu minus 10 prestaţia Partidului Comuniştilor (PCRM) în cadrul unei evaluări netradiţionale a activităţilor concurenţilor electorali.
„Au promis reunificarea ţării. Nu au realizat-o. Au promis un stat de drept, dar au realizat un stat poliţienesc. Au promis prosperitate. Aceasta lipseşte – drept dovadă este exodul unei treimi din populaţia ţării. Nimeni nu pleacă de bine ce îi este. În baza acestor promisiuni electorale, făcute în urmă cu opt ani şi reluate acum patru ani, acordăm PCRM nota minus 10”, a declarat luni, 2 februarie, la o conferinţă de presă Fiodor Ghelici, preşedintele asociaţiei „Moldova mea”.
El a mai spus că membrii „Moldova mea” nu au reuşit să aibă o întrevedere cu liderii PCRM şi nici cu liderii Partidului Liberal. Activitatea Partidului Liberal nu a fost apreciată cu o notă de către Moldova mea. „Aceştia (n.r.- a Partidului Liberal) au fost la guvernare doar la nivel de capitală şi oferim chişinăuenilor posibilitatea de a pune note domnului Chirtoacă şi domnului Ghimpu” a menţionat Ghelici.
În cadrul unei conferinţe anterioare asociaţia a dat note la alte şase partide, transmite Info-Prim Neo. Potrivit lui Ghelici, „Moldova mea” a notat doar partidele şi şefii de partide cunoscuţi de populaţia republicii.
În conferinţa de luni, 2 martie, Ghelici a prezentat sub forma unor caricaturi o regrupare a partidelor politice care, potrivit lui, au şansa de a intra în Parlament.
Paleta criteriilor după care partidele au fost „grupate” a cuprins activitatea partidului, gradul de colaborarea cu alte partide, orientarea politică, oferta electorală, etc. Astfel în prima caricatură au fost incluşi Vladimir Voronin, Vasile Tarlev şi Iurie Roşca.
Primii doi trag o căruţă în care se află Iurie Roşca. „Şapte ani şi jumătate calul mai bătrân l-a format pe calul mai tânăr. I-a spus când să se oprească, când să tragă, când să stea şi când să acţioneze. Oare poate calul mai tânăr să se considere independent când timp de şapte ani şi jumătate i s-au educat reflexele? Nu putem crede în independenţa declarată a lui Tarlev.” Potrivit liderului „Moldova mea”, Iurie Roşca este alături de cei doi, deoarece nici Tarlev, nici Voronin nu sunt contra „să-l ducă pe Iura în căruţă”.
În cea de a doua caricatură, trag la o căruţă Dumitru Diacov şi Dumitru Braghiş. Factura politică asemănătoare a determinat Asociaţia „Moldova mea” să-i pună în acelaşi grup, spune Ghelici.
La a treia căruţă trag Serafim Urecheanu şi Vladimir Filat. Atitudinea făţiş anticomunistă a acestora a fost factorul decisiv pentru cuplarea acestora în componenţa aceluiaşi atelaj.
„Deosebirea constă în faptul că unul e un cal bătrân, iar celălalt – un cal tânăr. Poporul n-o să greşească dacă îl votează ori pe unul, ori pe celălalt”. Lipsa Partidului Liberal din „atelajul anticomunist” a fost explicată de liderul „Moldova mea” prin faptul că Mihai Ghimpu şi partidul condus de acesta „vor crea premisele unui nou război civil şi a unor conflicte interetnice”.
În cadrul unei alte conferinţe asociaţia „Moldova mea” a acordat note la şase formaţiuni politice cu „şanse de a intra în Parlament” precum şi liderilor acestora: Partidul Democrat (preşedinte – Dumitru Diacov), Partidul Social Democrat (preşedinte – Dumitru Braghiş), Alianţa „Moldova Noastră” (preşedinte – Serafim Urecheanu), Uniunea Centristă din Moldova (preşedinte – Vasile Tarlev), Partidul Popular Creştin Democrat (preşedinte – Iurie Roşca), Partidul Liberal Democrat din Moldova (preşedinte – Vladimir Filat).
Astfel, pentru prestaţia de preşedinte de partid, Iurie Roşca a primit nota cea mai mare, 10. La prestaţia partidelor primul s-a clasat Partidul Liberal din Moldova la fel cu nota 10.