„Moldova Mea” face apel la susţinerea mass-media împotriva abuzurilor politicienilor

Activiştii Asociaţiei obşteşti „Moldova Mea” susţin că, acum ca niciodată, mass-media din Republica Moldova are nevoie de protecţie, în special după ce Adunarea Populară a Găgăuziei a venit cu o iniţiativă legislativă „prin care doreşte să-şi supună compania publică de radio şi TV din regiune”. Liderul asociaţiei, Fiodor Ghelici, a declarat, într-o conferinţă de presă la IPN, că în calitatea sa de ambasador al Organizaţiei Internaţionale a Dezvoltării Economice va face un raport privind situaţia mass-media şi îl va transmite partenerilor de dezvoltare ai ţării.

Fiodor Ghelici a comunicat că a fost invitat săptămâna trecută la televiziunea publică din Găgăuzia şi acolo a văzut că întreg colectivul munceşte cu teama că oricând poate fi dat afară de către forţele politice care doresc să preia controlul asupra instituţiei. Liderul „Moldova Mea” a subliniat că politicienii fac tot posibilul să-şi supună mass-media, deoarece este cea mai eficientă armă pentru a manipula populaţia.

Fiodor Ghelici a mai spus că, în timp ce politicienii de la Chişinău se preocupă de campania electorală şi nu observă haosul din regiuni, în Găgăuzia forţele politice care se duşmănesc reciproc au reuşit să scindeze populaţia.

Mihail Lupaşco, membru al Asociaţiei „Moldova Mea”, a menţionat că jurnaliştii care muncesc în Găgăuzia sunt captivii politicienilor din regiune. „Ei îşi fac munca în conformitate cu toate normele deontologice, redau informaţia corect, şi acest lucru nu le convine politicienilor de acolo”, a subliniat Mihail Lupaşco, adăugând că orice intenţie de a modifica legislaţia în domeniul audiovizualului din regiune este un atac la libertatea de exprimare.

Alexandr Kolotovkin, un alt membru al asociaţiei, a făcut apel la unitatea forţelor care doresc şi pot să protejeze mass-media de abuzurile politicienilor. De asemenea, Kolotovkin a sugerat cetăţenilor să cearnă informaţia pe care o aud la televizor şi la radio şi să încerce să distingă adevărul de manipulare.

Săptămâna trecută, Consiliul Coordonator al Audiovizualului a condamnat acţiunile autorităţilor găgăuze care intenţionează să adopte un proiect de lege pentru modificarea legislaţiei în domeniul audiovizualului şi astfel să-şi atribuie competenţele CCA de a reglementa domeniul comunicării audiovizuale în regiunea găgăuză. Proiectul de lege a intrat în procedura dezbaterilor publice, iar una dintre propunerile înaintate a fost de amâna adoptarea acestuia după alegerile parlamentare din această toamnă, dar şi cele locale din 2015.

  • fiodor ghelici despre protectia mass-media.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.