Moldova își intensifică relațiile cu Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, împreună cu Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, au pregătit textul unui memorandum de înțelegere, a comunicat vicepremierul Nicu Popescu, ministru de externe, în cadrul unor declarații de presă susținute după seminarul dedicat perspectivelor de cooperare OCDE, transmite IPN.

„Astăzi trecem printr-o nouă etapă de intensificare a prezenței Republicii Moldova în plan internațional. Suntem angajați într-un proces de dezvoltare a unei relații mai structurate, mai profunde cu Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, o organizație care reunește 38 dintre cele mai prospere și moderne state din lume, o organizație care facilitează cooperarea economică dintre aceste state și o organizație care joacă de regulă un rol crucial în eforturile statelor de a consolida democrația, o economie de piață funcțională, modernizare economică, tranziție climaterică. Și OCDE tradițional ajută statele candidate pentru aderarea la Uniunea Europeană să-și modernizeze administrația publică și economiile astfel încât statele candidate pentru aderarea la Uniunea Europeană să se pregătească mai repede și mai intens de momentul de aderare. Prin această prismă am lansat acest dialog structurat cu OCDE”, a spus Nicu Popescu.

„Scopul și obiectivul nostru comun este ca atât memorandumul de înțelegere, cât și planul de acțiuni să fie semnat pe parcursul acestei toamne, într-o următoare întrevedere pe care o vom avea cu colegii și partenerii noștri. Dar putem deja anunța că împreună cu OCDE vom lucra pentru a moderniza economia Republicii Moldova, pentru a atrage mai mult investiții, pentru a fortifica capacitățile noastre administrative și pentru a accelera la această etapă aderarea noastră la Uniunea Europeană împreună și alături de OCDE”, a precizat vicepremierul.

William Tompson, șeful Diviziei EURASIA din cadrul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, a spus că astăzi a fost lansată încercarea de a aduce Republica Moldova mai aproape de activitățile de bază ale OCDE și de a apropia mai mult țară de organele de bază a acestei organizații. Memorandumul de înțelegere este o formă de colaborare foarte rar utilizată de către OCDE în legătură cu statele non-membre ale acesteia și viteza cu care au răspuns statele membre OCDE la dorința de a semna acest memorandum de înțelegere cu Moldova este o dovadă a recunoștinței angajamentului țării față de reformele de care are nevoie.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.