Moldova învaţă să aleagă preşedintele din experienţa altor ţări
Alegerea preşedintelui de către deputaţi în ţările parlamentare din Europa este diferită. În majoritatea însă au loc cel puţin trei tururi de scrutin, a declarat expertul constituţional Corneliu Gurin, solicitat de către Info-Prim Neo să facă o analiză a numărului necesar de voturi pentru alegerea preşedintelui în state cu regim parlamentar.
În Ungaria în primul şi în cel de-al doilea tur preşedintele este ales cu 2/3 din numărul deputaţilor. A treia oară participă doar 2 candidaturi care au acumulat cele mai multe voturi în turul precedent şi se consideră ales candidatul care obţine cele mai multe voturi ale celor care au participat la votare. Toate votările trebuie să aibă loc în cel mult 3 zile, alegerile au loc nu mai târziu de 30 de zile înainte de expirarea mandatului sau în cel mult 30 de zile în cazurile în care intervine vacanţa mandatului.
În Cehia în primul tur preşedintele este ales de mai mult de jumătate din deputaţii aleşi şi mai mult de jumătate din senatorii aleşi. În al doilea tur şeful statului este ales cu mai mult de jumătate din deputaţii prezenţi şi mai mult de jumătate din senatorii prezenţi la votare, iar în cel de-al treilea tur – de către mai mult de jumătate din deputaţii şi senatorii prezenţi. Dacă nici în al 3 tur nu se alege, au loc alegeri noi.
În Germania în primul şi în al doilea tur preşedintele este ales de către majoritatea membrilor adunării federale (deputaţi şi reprezentanţi ai landurilor), iar în turul trei sau în următoarele tururi preşedinte este ales candidatul care a acumulat majoritatea voturilor.
În Italia în primul tur este ales preşedintele cu 2/3 din membrii adunării. La al doilea tur este ales din nou de către 2/3 din membrii adunării. În al treilea tur, preşedintele este ales de către majoritatea absolută.
În Grecia în primul şi al doilea tur preşedintele este ales de către 2/3 din numărul total al deputaţilor, iar în turul trei este ales de către 3/5 din numărul total al deputaţilor. Dacă nu se alege în turul trei, parlamentul se dizolvă şi noul legislativ trebuie să aleagă cu 3/5 din numărul deputaţilor în primul tur sau cu majoritatea absolută a deputaţilor în al doilea tur. Dacă şi aşa nu se reuşeşte, în al 3 tur – se alege cu majoritatea absolută a voturilor celor care au participat la votare.
În Moldova preşedintele este ales cu 3/5 din numărul total al deputaţilor. Dacă niciun candidat nu a întrunit numărul necesar de voturi, se organizează al doilea tur de scrutin între primii doi candidaţi stabiliţi în ordinea numărului descrescător de voturi obţinute în primul tur. Dacă şi în turul al doilea niciun candidat nu va întruni numărul necesar de voturi, se organizează alegeri repetate. Dacă şi după alegerile repetate preşedintele nu va fi ales, preşedintele în exerciţiu dizolvă Parlamentul şi stabileşte data alegerilor parlamentare.
Alianţa pentru Integrare Europeană a propus un referendum pentru simplificarea procedurii de votare a preşedintelui. Partidul Liberal a propus deocamdată ca preşedintele să fie ales de către 51 de deputaţi.