Cooperarea cu UE în contextul politicii de dezvoltare regională şi participarea Republicii Moldova în cadrul Strategiei UE pentru regiunea Dunării (SUERD) au fost discutate astăzi, 31 martie, la Bruxelles, de prim-ministrul Pavel Filip și comisarul pentru politica regională a UE, Corina Creţu. Premierul s-a referit la interesul Republicii Moldova pentru consolidarea instrumentelor financiare disponibile în cadrul Strategiei pentru regiunea Dunării, transmite IPN.
Comisarul european a încurajat Moldova să folosească mecanismele Acordului de Asociere pentru dezvoltarea proiectelor regionale. „Vă asigur că veți avea în mine un partener pentru dialog. Cel mai important este să aveți capacitatea administrativă pentru absorbția fondurilor europene”, a spus Corina Crețu.
Premierul Pavel Filip a subliniat că Moldova este în continuare interesată în elaborarea și dezvoltarea unor proiecte comune cu UE în domenii precum eficiența energetică, interconectarea căilor de comunicare și a resurselor energetice, protejarea mediului și dezvoltarea durabilă. La finalul întrevederii, Pavel Filip a invitat-o pe Corina Crețu să viziteze Republica Moldova, invitație acceptată de oficialul european.
Tot astăzi, Pavel Filip a avut o întrevedere cu comisarul european pentru politica de vecinătate şi negocieri de extindere, Johannes Hahn. Premierul a apreciat sprijinul constant acordat de UE, menționând că raportul privind implementarea Agendei de Asociere Republica Moldova-Uniunea Europeană, elaborat de Uniunea Europeană, a confirmat progresele înregistrate de autoritățile de la Chișinău în anul 2016 și a stabilit o listă de priorități pentru perioada următoare. „Concluziile UE coincid în cea mai mare parte cu ale noastre. Multe lucruri au fost făcute, însă rămân şi domenii unde sunt necesare şi mai multe eforturi, printre care asigurarea independenței justiției, combaterea corupției. Totodată, urmează să fie implementate o serie de reforme prioritare, inclusiv cea a administrației publice”, a spus șeful executivului.
Interlocutorii au convenit să continue discuțiile şi cu ocazia vizitei comisarului Johannes Hahn la Chişinău, în iulie curent, în marja reuniunii informale a miniştrilor afacerilor externe din Parteneriatul Estic, care va fi găzduită de Republica Moldova.