Inițiativa legislativă ce vizează prevenirea pierderii și risipei alimentare, precum și reducerea deșeurilor alimentare a fost votată în prima lectură. Proiectul reglementează consumul eficient al alimentelor sigure, inclusiv al celor aflate aproape de expirarea termenului de valabilitate, datei-limită de consum sau aproape de scadența datei durabilității minimale, transmite IPN.
„Aproximativ o treime din totalul alimentelor produse la nivel mondial se pierd sau se irosesc, ceea ce exercită o presiune importantă asupra resurselor naturale. Pentru Republica Moldova, această problemă are și o conotație social-economică mare. De aceea, trebuie facilitată recuperarea și redistribuirea surplusului alimentar, astfel încât alimentele sigure să poată ajunge la cei care au cea mai mare nevoie de ele”, a argumentat ministrul economiei, Sergiu Gaibu.
Măsurile de prevenire a risipei alimentare descrise în document se referă la vânzarea promoțională sau la preț redus a alimentelor, transferul alimentelor, prin donație, către organizațiile beneficiare sau direct consumatorilor finali.
Totodată, operatorii din domeniul alimentar vor decide asupra măsurilor menite să prevină pierderea și risipa alimentară și le vor implementa pe tot lanțul alimentar, inclusiv în domeniul serviciilor de gastronomie, catering, industriei hoteliere și serviciilor alimentare.
Potrivit deputatului PAS, Lilian Carp, proiectul vine să aducă o normalitate la capitolul risipă alimentară, la fel cum este în statele europene. Acesta s-a interesat dacă proiectul permite ca produsele care au un termen de valabilitate aproape de expirare să fie reprocesate și să ajungă din nou pe raft. Ministrul economiei a spus că proiectul nu alterează reglementările ce țin de siguranța alimentelor. Cei care au spații pentru stocarea acestor alimente sunt obligați să respecte toate cerințele în calitate de operator de produse alimentare, să aibă certificate sanitar-veterinare impuse de legislație.
Deputatul BCS, Radu Mudreac, s-a interesat dacă prin donarea produselor alimentare cu termen scurt de valabilitate nu se va crea un risc sporit de intoxicație. Ministrul a menționat că, dacă produsele ajung expirate la destinație, operatorul e obligat să le distrugă și să nu le mai doneze, așa prevede legea.
Proiectul a fost elaborat de Guvernul Republicii Moldova cu suportul Băncii Mondiale. Acesta urmează a fi aprobat în a doua lectură.