Producătorii moldoveni au posibilitatea şi necesitatea de a exporta în acest an minimum 100 de mii de tone de zahăr. Estimările sunt făcute de către reprezentanţii Südzucker Moldova, una dintre cele trei companii din ţară cu un volum mare de producţie de zahăr, transmite IPN.
Südzucker Moldova informează că la cele două fabrici ale sale au fost produse aproape 125 de mii de tone de zahăr. O asemenea cantitate este mai mult decât suficientă pentru a satisface cererea de pe piaţa internă, care este de circa 80 de mii de tone.
De la începutul anului curent, preţul la zahăr s-a consolidat treptat în ţările UE, inclusiv în România – cea mai importantă piaţă de desfacere din spaţiul UE pentru producătorii de zahăr moldoveni. Conform Acordului de Asociere cu UE, Moldova poate să exporte în 2015 un volum de peste 37 de mii de tone de zahăr scutite de taxe vamale. Anul trecut, Comisia Europeană a adoptat decizia conform căreia cota preferenţială de export spre UE ar putea fi mărită, cu condiţia ca Moldova să asigure controlul importului şi să nu permită re-vânzarea zahărului importat din alte ţări şi ambalat ca zahăr moldovenesc.
La începutul lui 2015 zahărul este exportat destul de activ şi pe pieţele din est. Südzucker Moldova susţine că, în general, deprecierea leului favorizează creşterea volumelor de export, deoarece livrările în Uniunea Europeană se fac în euro, iar spre est – în dolari.
În anul 2014, Südzucker Moldova a exportat 58,6 mii de tone de zahăr în valoare de 519 milioane de lei, cu 37,5 mii tone mai mult decât în 2013.