Moldova aderă la mai multe programe ale UE în marja Consiliului de Asociere

Republica Moldova aderă la mai multe programe ale Uniunii Europene în domeniile vamal, fiscal și sănătate, care vor aduce beneficii tangibile pentru cetățeni, inclusiv pentru antreprenorii moldoveni. De asemenea, este examinată posibilitatea reducerii tarifelor de roaming cu Uniunea Europeană. Despre aceasta a anunțat premierul Natalia Gavrilița și înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, vicepreședinte al Comisiei Europene, după reuniunea Consiliului de Asociere UE - Republica Moldova, care a avut loc marți la Bruxelles, transmite IPN.

„Salutăm aderarea Republicii Moldova la programele Uniunii Europene în domeniul vămilor și fiscalității, precum și la programul EU4Health (Europa pentru Sănătate). Suntem gata să analizăm posibilitățile de reducere a tarifelor de roaming între Uniunea Europeană și Moldova. Vom susține eforturile Moldovei în sensul modernizării sistemului său de plăți pentru a îndeplini condițiile necesare în vederea integrării în Spațiul unic european al plăților în euro”, a declarat Josep Borrell.

În ceea ce privește relațiile comerciale, astăzi s-a decis realizarea unui Plan de acțiuni prioritare pentru Moldova. Potrivit oficialului european, acest lucru va permite accelerarea accesului Moldovei pe piața unică a Uniunii Europene. „De la ultimul Consiliu de Asocierea am oferit peste un miliard de euro asistență. Planul economic și de investiții încă are un mare potențial neexplorat, care trebuie să fie folosit pentru a susține programul de reforme. Cu siguranță, încurajăm Moldova să-l folosească la maximum”, a spus vicepreședintele Comisiei Europene.

O parte importantă a discuțiilor s-au referit la aprofundarea cooperării în domeniul politicii externe, securității și de apărării. „În ceea ce privește conflictul transnistrean, am reafirmat angajamentul pentru a facilita un proces de soluționare extins, pașnic și durabil, pe baza respectării integrității teritoriale și a suveranității Moldovei în cadrul frontierelor sale recunoscute la nivel internațional și cu un statut special pentru Transnistria”, mai spus Josep Borrell.

Premierul Natalia Gavrilița a declarat că integrarea europeană constituie garanția dezvoltării și modernizării Republicii Moldova pe baza valorilor pe care le împărtășește cu prietenii din Uniunea Europeană.  Premierul a mai spus că Republica Moldova este determinată să consolideze legăturile politice și economice cu Uniunea Europeană, inclusiv prin participarea la cât mai multe programe ale UE. „Am menționat dorința noastră de a adera la zona comună de roaming și de servicii de plăți. M-am bucurat că există deschidere din partea interlocutorilor noștri europeni ca să lucrăm în această direcție”, a mai spus Natalia Gavrilița.

La Bruxelles s-a desfășurat  cea de-a șaptea reuniune a Comitetului de Asociere Republica Moldova și Uniunea Europeană.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.