Moldova a semnat Acordul de aderare la Mecanismul de Protecție Civilă al Uniunii Europene

Uniunea Europeană și Republica Moldova au semnat Acordul prin care Republica Moldova devine țară participantă la Mecanismul de Protecție Civilă al Uniunii Europene. Odată cu ratificarea de către Republica Moldova, Acordul va fi aplicat cu titlu provizoriu, iar de la 1 ianuarie 2024 acesta va intra pe deplin în vigoare, transmite IPN.

Ministrul afacerilor interne, Adrian Efros, a menționat că Republica Moldova va fi mai protejată în fața dezastrelor. Acest mecanism este foarte important și își are începutul cu 15 ani în urmă, când UE a oferit Moldovei ajutor pentru prima dată în inundațiile din 2008. De atunci, ajutorul a fost consistent și continuu. UE a fost alături de Molova în inundațiile din 2010, criza COVID-19, criza gazelor sau în rezolvarea problemelor cu energia electrică.

De astăzi Moldova este cu un pas mai aproape de UE. În caz de necaz, vor fi nu doar pompierii și salvatorii din Moldova, dar și cei din UE, a mai spus ministrul. Moldova va fi mai aproape de UE pentru sinistrați sau răniți în urma dezastrelor care vor fi tratați în condiții europene în spitalele din UE. Prin mecanismul european, Moldova nu mai e vulnerabilă energetic în spitalele din Moldova. Are generatoare care oferă posibilitatea ca, în caz de deconectare a energieie electrice, să poată fi continuate operațiile medicale, a adăugat Adrian Efros.

Comisarul european pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarčič, a spus că astăzi este o zi importantă pentru Republica Moldova și Uniunea Europeană, deoarece în urma semnări Acordului au de beneficiat cu toții. Acum, Republica Moldova va deveni un membru cu drepturi depline al acestui mecanism, dar și mecanismul de protecție civilă al UE va deveni mai puternic datorită contribuției Republicii Moldova.

Mecanismul de Protecție Civilă al UE se bazează pe cooperare și solidaritate, ceea ce înseamnă că, atunci când are loc un dezastru, alte țări oferă asistență statului care are nevoie. Moldova a beneficiat deja de Mecanismul de Protecție Civilă al UE. La începutul acestui an, prin intermediul rezervei sale de energie rescEU, Uniunea Europeană a oferit Republcii Moldova 36 de generatoare electrice care au fost distribuite în 30 de spitale. Adițional, de la începutul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, UE a oferit Republicii Moldova peste 48 de milioane de euro în formă de ajutor umanitar.

În calitate de membru deplin al Mecanismului de Protecție Civilă al UE, Moldova nu numai că va putea beneficia de sprijin imediat, dar va putea, de asemenea, să ofere asistență țărilor afectate de dezastre, contribuind astfel la un răspuns mai puternic și mai bine coordonat în situații de criză în Europa și în restul lumii.

Mecanismul de Protecție Civilă al UE are ca scop consolidarea cooperării între țările UE și 10 state participante (Islanda, Norvegia, Serbia, Macedonia de Nord, Muntenegru, Turcia, Bosnia și Herțegovina, Albania, Ucraina și, mai recent, Moldova) în domeniul protecției civile pentru a îmbunătăți prevenirea, pregătirea și răspunsul la dezastre.

Pentru informarea populației despre avantajele aduse de Acordul de aderare la Mecanismul de Protecție Civilă a Uniunii Europene, MAI a pregătit mai multe spoturi publicitare.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.