Republica Moldova a transpus în legislația națională cele mai bune practici comunitare în ceea ce privește promovarea eficienței energetice și a surselor de energie regenerabilă. Astfel, orice investitor poate accesa piața moldovenească, iar fiecare moldovean își poate instala în locuință sau în curte propria unitate de generare a energiei electrice pentru acoperirea consumului personal. Declarațiile au fost făcute de către șeful adjunct al Direcției politici în domeniul energetic al Ministerului Economiei și Infrastructurii, Denis Tumuruc, la dezbaterea „Eficiență Energetică și surse de energie regenerabilă”, organizată în cadrul Săptămânii Europene a energiei durabile, transmite IPN.
Potrivit lui Denis Tumuruc, instalaţiile eoliene şi panourile fotovoltaice sunt cele mai adecvate surse de energie verde pentru Republica Moldova. Legea adoptată permite micilor investitori să meargă la Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică, să obţină dreptul de a produce energie verde, de până la 4 MW. Din 2019, acest lucru va fi posibil şi pentru investitorii mari, care vor putea produce energie verde şi pentru clădiri mai mari.
Dumitru Vasilescu, manager de proiect la Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, a menţionat că este în desfășurare un proiect care prevede instalarea pe acoperişul unui bloc de studii al Universităţii Tehnice a panourilor fotovoltaice pentru a acoperi consumul propriu de energie electrică. Este planificată instalarea unui panou de 1 MW care să asigure cu energie verde un bloc de studiu şi căminele UTM din preajmă. „Pentru noi prezintă interes universităţile, dar şi instituţiile spitaliceşti mari, care au acoperişuri mari, spitalele raionale, unde consumul de energie este mai mare”, a spus Dumitru Vasilescu.
Rectorul UTM, Viorel Bostan, a remarcat că proiectul este implementat pentru a micşora costurile de energie ale universităţii. În parcul UTM sunt instalate turbine eoliene, panouri fotovoltaice care asigură cu energie parcul și alte reţele de consum. „În Republica Moldova sunt importante atât turbinele de dimensiuni mari, panourile fotovoltaice, dar și turbinele mici, care sunt adecvate pentru zonele rurale și ar putea fi o sursă care să le permită micilor producători să micşoreze preţurile”, a spus Viorel Bostan.
Dezbaterea „Eficiență Energetică și surse de energie regenerabilă” a fost organizată de către Delegaţia Uniunii Europene în Republica Moldova în cadrul Săptămânii europene a energiei durabile, care se desfăşoară în perioada 4-10 iunie.