Moldova a fost condamnată de către CEDO într-un dosar de violenţă în familie şi va plăti unei femei peste 17 mii de euro despăgubiri pentru prejudiciul moral cauzat şi cheltuieli de judecată. Acesta este al treilea caz când ţara este condamnată de către Înalta Curte pentru violenţă domestică.
Reclamanta este o femeie care pe parcursul anilor de căsnicie a fost mereu agresată de către soţ. Acesta era implicat în jocuri de noroc, nu avea un loc stabil de muncă şi a acumulat datorii. Toate acestea au făcut ca femeia în 2010 să depună cerere de divorţ. Bărbatul a devenit şi mai agresiv. Femeia s-a plâns la poliţie, iar acesta a fost sancţionat administrativ, aplicându-i-se amendă. Bărbatul a continuat să aplice violenţă împotriva femeii şi a copilului, fapt confirmat prin rapoarte medicale. Ordonanţa de protecţie solicitată de reclamantă în 2011 a fost emisă cu o întârziere de 10 zile, iar ulterior a fost anulată de către judecător. Acest fapt nu a permis poliţiei să intervină pentru a evacua agresorul din locuinţa comună.
Potrivit CEDO, eşecul autorităţilor în a proteja reclamantele împotriva violenţei în familie, dar şi faptul că nu apreciază pe deplin gravitatea şi amploarea problemei respective, reflectă o atitudine discriminatorie faţă de femei – victime ale violenţei domestice.
Avocatul Asociaţia Promo-LEX, Alexandru Postica, care a reprezentat reclamanta la CEDO, a declarat pentru IPN că situaţia privind violenţa în familie s-a îmbunătăţit în Republica Moldova, inclusiv datorită şi acestor condamnări, care îi fac pe judecători şi colaboratorii de poliţie mai atenţi.
Primele două condamnări în dosare de violenţă domestică au fost emise de către CEDO împotriva Republicii Moldova în 2013.