Persoanele care pun la îndoială eficiența vaccinului contra noului coronavirus consideră că acesta a fost elaborat într-un termen mult prea scurt. Cei care sunt contra vaccinării sunt de părere există prea puține studii în privința vaccinului, iar imunizarea în Moldova ar trebui să înceapă doar după ce se vor vedea consecințele în alte state. Despre aceasta a vorbit Ninel Revenco, coordonatoare a Programului național de imunizări și a Grupului de comunicare privind vaccinarea împotriva COVID-19, care afirmă că acestea sunt falsuri. Potrivit expertei, cu cât mai rapid va avea loc procesul de vaccinare în rândul populației, cu atât mai repede populația va fi imună și se vor reduce riscurile unor mutații ale virusului, transmite IPN.
Într-o emisiune online, organizată Mama.md și UNICEF Moldova, Ninel Revenco a spus că miturile și falsurile pot fi divizate în două grupuri mari. Primul se referă la falsurile ce țin de teoria conspirației, iar altul ține nemijlocit de virus și de posibile reacții adverse, inclusiv decese.
Potrivit expertei, un mit este că cineva ar implanta cipuri prin intermediul vaccinurilor și astfel vrea să monitorizeze persoanele. Conform altor mituri, oamenii vor fi limitați în mișcare cu ajutorul pașapoartelor de vaccin. Experta afirmă că și așa oamenii au pașapoarte, fără de care nu poate merge peste hotare, și în sistemele informaționale existente sunt date personale, inclusiv IDNP-ul persoanei.
Legat de suspiciunile trezite de faptul că vaccinul a fost elaborat în termen restrâns, coordonatoarea Programului național de imunizări a menționat că, de fapt, coronavirusul se studiază din anii 90. Platforma de a produce vaccinul era deja pregătită. Mai mult, niciodată în lume nu a existat o astfel de mobilizare a guvernelor, a laboratoarele, ca să producă vaccinul. La fel, niciodată nu au fost distribuite atât de multe fonduri. Toți au înțeles că fără vaccin lumea nu va scăpa de pandemie și vor fi multe pierderi de vieți omenești.
Ninel Revenco a menționat că toate statele trec prin procesul de vaccinare și este vizat nu doar personalul medical. Rata reacțiilor adverse nu e atât de mare, fiind comparabilă cu cea în cazul vaccinărilor de până acum.