Misiunea Promo-LEX a raportat peste 100 de incidente în primele ore de votare

De la deschiderea secțiilor de votare și până la ora 09.30, Misiunea Promo-LEX de Observare a alegerilor pentru funcția de președinte al Republicii Moldova a recepționat 105 rapoarte de incidente de la observatori, cu 42 mai multe decât în primul tur, transmite IPN.

Potrivit șefului Misiunii, Pavel Postica, într-un caz, la Edineț, observatorului Promo-LEX i-a fost restricționată observarea liberă în secția de votare, nu i s-a permis deplasarea prin interiorul secției, nu i s-a permis să filmeze sau să facă fotografii, deși a solicitat permisiunea președintelui de trei ori. În 13 cazuri au fost raportate deficiențe în funcționarea SIAS Alegeri.

În patru cazuri s-au depistat materiale de publicitate, afișaje, panouri electorale în raza de 100 de metri de la secția de votare, lucru interzis. În opt cazuri a fost întrerupt procesul de filmare a operațiunilor electorale la deschiderea secției de. Iar în două cazuri s-a făcut agitație electorală sau PR negru în perimetrul de 100 de metri sau în incinta secției de votare pentru a determina alegerea alegătorilor.

Urnele de vot nu au fost sigilate potrivit procedurilor legale au fost rupte, deteriorate sau lipsite sigiliile de pe urnele de vot în 19 cazuri.

În sectorul Râșcani al capitalei, un  alegător  a observat că în listele de bază era semnat că a votat în primul tur, chiar dacă acesta susține că nu a votat în primul tur. Ștampila ,,votat” lipsea din fișa de însoțire, iar un alt alegător, la aceeași secție de votare a observat că în listele de bază este inclusă o persoană decedată, care se afla la aceeași viză de reședință ca și dânsul.

În patru cazuri alegătorii au fost observați cum fotografiază buletinele de vot. În trei cazuri a fost observată nerespectarea măsurilor de protecție și prevenire COVID -19. La Tîrnova, Dondușeni, s-a stins lumina, dar a fost conectată în circa 20 de minute, iar la Ștefan Vodă în cabina de vot s-au aflat două persoane, soț și soție. Președintele biroului electoral al secției de votare a intervenit și a înlăturat  încălcarea.

În satul Cioburciu, Ștefan Vodă, într-o cabină de vot a fost găsit un buletin cu ștampila de vot aplicată. Cabina de vot a fost dată mai în lături, iar președintele Biroului Electoral al Secției de Votare (BESV) s-a poziționat lângă cabina de vot pentru a asigura securitatea buletinului respectiv. După discuțiile cu cei prezenți în incinta secției de votare, membrii BESV au ajuns la concluzia că au identificat alegătorul care a lăsat buletinul în cabină. După ce a fost apelat de un membru BESV și s-a întors la SV, acesta inițial nu a recunoscut că a uitat buletinul în cabina de vot. Totuși, după discuția cu președintele BESV, acesta a decis să-și asume cazul și să arunce buletinul în urna de vot.

Promo-Lex are observatori în 608 secții de votare.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.