Misiunea electorală a Francofoniei recomandă o evaluare a cadrului electoral

Discursuri instigatoare la ură în spațiul public, cât și online, organizarea unui numărul mic de secții de votare în diasporă și pentru alegătorii din regiunea transnistreană, lipsa de transparență la finanțarea unor partide politice și practici de cumpărare a voturilor care au fost insuficient monitorizate și sancționate de către autoritățile responsabile – sunt observațiile Misiunii electorale a Francofoniei, prezentate astăzi în cadrul unei conferințe de presă, transmite IPN.

Potrivit Misiunii, alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 marchează o etapă importantă în viața politică din Republica Moldova. Acestea s-au desfășurat în mod liber și transparent, în conformitate cu cadrul legal în vigoare. A fost remarcat faptul că în toate secțiile de votare au fost prezenți observatori din partea partidelor politice și a societății civile, dar preponderent remarcați membrii de partid din BeCS și PAS.

În apropierea celor 41 secții de votare rezervate locuitorilor din regiunea transnistreană au fost prezente forțele de securitate, însă fără a interveni în desfășurarea votului. Observatorii au constatat mai multe incidente, în special funcționarea defectuoasă a anumitor camere de luat vederi, publicitatea electorală în apropierea secției de votare și mai multe tentative de influențare sau de cumpărare a voturilor.

Misiunea electorală a Francofoniei remarcă și caracteristici remarcabile în procesul de votare din Moldova, precum înregistrarea video continuă a operațiunilor de votare și de numărare a voturilor, actualizarea sistematică a prezenței la vot și transparența operațiunilor electorale, sistemul de urne mobile pentru alegătorii care nu se pot deplasa la secția de  votare.

„La finalul procesului electoral, va fi elaborat un raport final, care va include recomandări în vederea consolidării cadrului legal și a dispozitivului organizațional pentru alegerile din Republica Moldova”, a declarat Eva Descarrega Garcia, ambasadoarea Principatului Andorra în Republica Franceză și reprezentanta Guvernului Andorrei pe lângă Organizația Internațională a Francofoniei, președinta Misiunii electorale a Francofoniei.

Misiunea, compusă din experți de nivel înalt din diferite țări francofone, recomandă după alegeri să fie efectuată o evaluare a cadrului electoral, cu implicarea tuturor actorilor politici și a societății civile, în vederea armonizării și consolidării cadrului electoral legal pentru garantarea unei informări de calitate și a unei acoperiri mediatice corecte, precum și asigurarea dreptul cetățenilor de a-și alege liber reprezentanții.

În finalul conferinței, MEF a exprimat disponibilitatea Organizației Internaționale a Francofoniei de a sprijini instituțiile în implementare a recomandărilor formulate în vederea consolidării democrației în Republica Moldova.

Misiunea electorală a Francofoniei se află la Chișinău din 29 iunie 2021, fiind invitată de către autoritățile electorale din Moldova pentru a asigura o monitorizare echidistantă și transparentă a campaniei electorale de alegeri anticipate din 11 iulie 2021.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.