Mişcarea Refugiaţilor Transnistrieni este gata să reia protestele împotriva Consiliului Municipal Chişinău
Mişcarea Refugiaţilor Transnistrieni este hotărâtă să reia protestele împotriva Consiliului municipal Chişinău (CMC), dacă acesta nu va rezolva în timp util problemele legate de repartizarea apartamentelor pentru membrii Mişcării într-un bloc deja construit. Declaraţii de acest gen au făcut reprezentanţii Mişcării în cadrul unei conferinţe de presă luni, 21 septembrie, transmite Info-Prim Neo.
Potrivit organizatorilor, în anul 2004, Guvernul R. Moldova a adoptat planul de acţiuni cu privire la asigurarea cu spaţiu locativ a persoanelor intern deplasate. În conformitate cu acesta, CMC Chişinău a alocat două terenuri de pământ în sectorul Ciocana pentru construcţia a două blocuri locative. Deja un bloc locativ a fost dat în exploatare unde locuiesc 80 de familii ale persoanelor intern deplasate, însă pentru al doilea bloc autorităţile locale nu au elaborat nici măcar listele persoanelor care vor locui în aprtamente, spune preşedintele Mişcării, Anatol Bâzgu. „În luna mai-iunie curent, noi am prezentat la Primăria mun. Chişinău toate actele leglizate notarial pentru blocul respectiv. Ne îngrijorează faptul că CMC încă nu a înaintat un proiect de decizie pentru adoptarea listei, în baza căreia trebuie să fie repartizate acele 80 de apartamente de pe strada Milescu Spătaru 21/5”.
În caz că nu se vor intrepinde acţiunile necesare, Mişcarea va recurge din nou la proteste. „Dacă nu se vor lua măsuri, primul pas pe care îl vom face va fi reînnoirea acţiunilor de protest şi vom manifesta în faţa participanţilor la Sumitul Comunităţii Statelor Independente, care va avea loc la Chişinău, pentru a aduce la cunoştinţa opiniei publice naţionale şi internaţionale că nu se respectă drepturile noastre”, spune Anatol Bâzgu.
Refugiata Tamara Tudorescu spune spune că a fost nevoită să plece din casa ei din regiunea transnistreană care a fost bombardată. „Am primit la Chişinău un apartament de o cameră în care de 17 ani locuim 5 persoane. Acum avem şansa să primim şi noi apartament dar şi această bucurie doresc să ne-o ia”.
Organizatorii au aminit că pentru neîndeplinirea de către autorităţile locale a obligaţiei de asigurare cu spaţiu locativ de stat a persoanelor intern deplasate, la 28 iulie, R. Moldova a fost condamnată la CEDO în cazul lui Simion Racu. Instanţa europeană a considerat că acestuia i-au fost încălcate dreptul la un proces echitabil şi dreptul la protecţia proprietăţii.
Potrivit lui Anatol Bâzgu „Statul R. Moldova a încălcat drepturile noastre, astfel noi am apelat în instanţa de judecată apoi la CEDO, unde au fost înregistrate peste 120 de cereri. Pe 1 iulie 2008, CEDO a admis parţial cererea lui Simion Racu şi a pus pe rol examinarea cererii. La 28 iulie, Curtea a condamnat R. Moldova şi a pronunţat hotararea lui Simion Racu”.